Brandveiligheid: een taak voor ons allemaal

Marian Gielen

Brandveiligheid is een belangrijk thema voor Wonen Limburg: we voelen een grote verantwoordelijkheid voor de mensen die in onze 26.000 huizen wonen. Samen met experts werken we daarom voortdurend aan een brandveilige woonomgeving.

Bob

Bob Heukels
 

Landelijk meer aandacht
“Brandveiligheid is de laatste jaren een steeds belangrijker thema geworden”, vertelt Bob Heukels van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Bob adviseert onder meer woningcorporaties in de regio over de brandveiligheid van hun gebouwen. “Op nieuwjaarsdag 2020 ontstond er brand in een flat in Arnhem”, zegt hij. “Er kwam vuurwerk op een bankstel dat in de hal was achtergelaten. Een vader en zoontje overleefden dat niet. Vanaf dat moment is er landelijk veel meer aandacht voor brandveiligheid in woongebouwen.”

Yvonne
Yvonne van Mierlo


Veel woongebouwen brandveiliger gemaakt
Yvonne van Mierlo en Roel van de Meulengraaf houden zich bij Wonen Limburg bezig met brandveiligheid. De afgelopen tijd hebben zij samen met brandexperts veel van onze gebouwen onder de loep genomen. "Daar kwam per gebouw een lijst met adviezen uit", vertelt Roel. “De belangrijkste zaken hebben we meteen aangepakt. Veel bewoners zullen hebben gemerkt dat we bijvoorbeeld ramen, deuren en roosters hebben vervangen. We hingen bovendien 35.000 rookmelders op. Andere zaken hebben minder haast. Die nemen we mee in het geplande onderhoud van de gebouwen.”

Scootmobielen: groeiend risico
Steeds meer bewoners van woongebouwen maken gebruik van een scootmobiel. Het is erg gevaarlijk als die in de hal of op de galerij worden geparkeerd. Hulpverleners kunnen hun werk niet goed uitvoeren. En ze vormen ook een groot brandgevaar. Brandexpert Bob: “Ik heb regelmatig een scootmobielbrand meegemaakt. Als dat op een galerij gebeurt, kan het voorkomen dat alle appartementen aan die galerij moeten worden schoongemaakt en geverfd. Zoveel rook komt er vrij. En de hitte is zo groot dat zelfs de vloer van de galerij vaak moet worden vervangen.”

Veilig maken en veilig houden
Brandexpert Bob is blij dat er zoveel aandacht is voor brandveiligheid. “Een gebouw brandveilig maken is de eerste stap. Het brandveilig houden is stap twee en ook een taak van de bewoners zelf. Ik zie vaak dat mensen bijvoorbeeld een stoel met schuimrubberen kussens op de galerij zetten. Als dat gaat branden, komt er ontzettend veel rook vrij. Als je dan wilt vluchten, zie je geen hand voor ogen. Bovendien zorgt de rook ervoor dat hulpverleners niet snel bij de appartementen en bewoners kunnen komen.”

Strengere wettelijke regels: galerij leeg
Om die reden maakt de overheid dit jaar strengere regels voor woongebouwen. Er mogen geen brandgevaarlijke spullen meer in de hal en gangen staan. En ook geen spullen die de vluchtweg blokkeren. “Mensen die nooit een brand hebben meegemaakt, vinden dat soms gezeur”, zegt Bob. “Maar ik heb als brandweerman vaak genoeg gezien hoe ellendig de gevolgen van brand zijn. Een gang of galerij is nou eenmaal geen leefruimte. Het is een doorgang die vrij moet blijven.”

We gaan graag in gesprek
Roel en Yvonne roepen alle bewoners in woongebouwen op om de doorgangen vrij te maken en vrij te houden. “We snappen dat mensen hun woonplek gezellig willen maken. Of dat een zitplek fijn is om op de lift te wachten, of op de taxi”, zegt Yvonne. “Toch zullen losstaande zitjes en zaken als grote schilderijen weg moeten. Dat betekent niet dat er niks meer mag. Mijn collega's van de buurtwinkels gaan graag met bewoners in gesprek over wat er wel mogelijk is.”

Prettig én veilig
Brandexpert Bob vult aan: “Een mooie wandschildering in de hal is geen probleem; een foto of schilderij van maximaal een halve vierkante meter naast de voordeur is ook toegestaan. In plaats van een los zitje kan er op sommige plekken een vaste bank van metaal, steen of hardhout komen. Dat moet per situatie worden beoordeeld. En er zijn speciale brandveilige kunstplanten die in overleg op een juiste plek geplaatst kunnen worden. Zo worden de hal, gangen en galerijen van woongebouwen prettig én veilig gemaakt.”

Uitgelicht

Zoeken