Donderse moestuin in Roermond officieel open

ine

Onder grote belangstelling opende burgemeester Rianne Donders op vrijdag 10 juni de Donderse moestuin op de Donderberg in Roermond.

moestuin

Samen met de initiatiefneemsters Ans Dierichs (van Multi Koken en Bewegen) en Adje Hennissen (van Moedercentrum Maximina) zette ze de deuren van het tuinhuis wagenwijd open. Ook plukte ze met een ‘hobbytuinder’ de eerste aardbeien. Burgemeester Rianne Donders sprak de hoop uit dat de tuin een bindmiddel is voor samenwerking, samen leven en samen wonen in de wijk.

Samen tuinieren
De Donderse moestuin is een ontmoetingsplek in de buitenlucht in het hart van de wijk en voor iedereen vrij toegankelijk. Wijkbewoners kunnen hier voor een beperkt bedrag per jaar een plek huren om hun groente te verbouwen. Ook duurzaamheid en educatie zijn belangrijke thema’s. Het regenwater wordt opgevangen om de planten te begieten, er is een composthoop, een kruidenspiraal en oude materialen zijn hergebruikt. En natuurlijk is het tuinieren zo biologisch mogelijk.

Een moestuin voor de buurt
De moestuin aan de Donderbergweg is één van de vele initiatieven uit de Donderberg die de wijk mooier maken en waarbij bewoners het voortouw namen. In dit geval waren het Multi Koken & Bewegen en Moedercentrum Maximina die samen met de Wijkraad Donderberg zélf de regie in handen namen om deze openbare moestuin daadwerkelijk te verwezenlijken. Daarbij kregen zij hulp van de partners van het Wijkontwikkelingsplan Donderberg (Gemeente Roermond, Provincie Limburg, Wonen Zuid en Wonen Limburg), en (financiële) steun van het Oranje Fonds, Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij en talrijke andere sponsors.

Dubbel succes
De realisatie van een openbare moestuin op de Donderberg is om tweeërlei redenen een succes te noemen. De moestuin is een mooi voorbeeld hoe bewoners zelf aan de slag gaan om de wijk mooier te maken. Bovendien is de Donderse Moestuin het eerste resultaat van stadslandbouw binnen de gemeente Roermond.

Uitgelicht

Zoeken