Het recht op een dak boven je hoofd

ine

Huisvesting van vluchtelingen is op dit moment een veelbesproken onderwerp. Waarbij de signalen uit de maatschappij niet altijd positief zijn.

wim hazeu

Maar vergeet niet: veel van deze mensen komen uit Syrië en Eritrea. Zij zijn op de vlucht voor oorlog en geweld. Hier in Nederland kunnen zij hun leven weer opbouwen, na een lange en vaak gevaarlijke reis. Zoals Wudase. U leest haar verhaal in ons magazine In de buurt van Wudase.

Als vluchtelingen kunnen aantonen dat hun leven in hun thuisland in gevaar is, krijgen ze een verblijfsvergunning; ze zijn dan ‘statushouders’. Wonen Limburg heeft als woningcorporatie de maatschappelijke taak om mensen, die dit niet zelf kunnen, een dak boven hun hoofd te bieden. Statushouders zijn daarom voor ons een belangrijke doelgroep.

In 2015 ging 8% van de vrijkomende woningen van Wonen Limburg naar een statushouder of statushoudergezin. In totaal ging het om ongeveer 160 woningen. Dit jaar zijn er meer woningen nodig voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Daar denken we creatief over na. Zo overwegen we om huiseigenaren die hun woning lang te koop hebben staan, een nieuwe dienst aan te bieden: wij verhuren hun huis tegen een geringe vergoeding aan een vluchtelingengezin. De huuropbrengst is natuurlijk voor de eigenaar. Daar worden huizenverkopers én vluchtelingen beter van.

Zo blijven we nadenken over nieuwe manieren om te doen wat onze kerntaak is: betaalbare huisvesting bieden aan de mensen die dat het hardst nodig hebben.

Wim Hazeu
Bestuurder Wonen Limburg

Uitgelicht

Zoeken