Huurders ontvangen WOZ-waarde van hun woning

ine

Sinds oktober vorig jaar is de WOZ waarde (Waardering Onroerende Zaken) een rol gaan spelen bij het bepalen van de maximale huurprijs van uw woning. De WOZ-waarde van uw huis telt voortaan mee bij de bepaling van het aantal WWS punten en hiermee dus ook voor bepaling van de maximale huurprijs die wij wettelijk voor uw huis mogen vragen. U krijgt daarom vanaf 2016 elk jaar een WOZ-beschikking van uw gemeente toegestuurd.

Wel een beschikking, geen aanslag

Op de WOZ-beschikking staat de waarde van uw huis vermeld. U ontvangt dus wel de beschikking, maar u hoeft deze niet te betalen.

Bent u het niet eens met de WOZ-waarde?

U huurt een woning en u vindt dat de WOZ waarde te hoog is? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken bij uw gemeente. Dit heeft alleen zin in de volgende gevallen:
• Als de in de beschikking genoemde feiten over uw woning niet kloppen.
• Als uw woning afwijkt van het referentiepand/de referentiepanden in de beschikking.

Berekenen maximale huurprijs

Op de website van de Huurcommissie kunt u berekenen wat de maximale huurprijs van uw woning is. De Woonbond biedt huurders een voorbeeldbrief aan die zij kunnen gebruiken om bezwaar te maken.

Let op!

Als de huidige huur op of dichtbij de maximale huur ligt, kan een bezwaar ertoe leiden dat de huur niet verder omhoog gaat.
Door een lagere WOZ-waarde gaat de maximaal toegestane huur van uw woning omlaag. Als u meer betaalt dan de maximaal toegestane huur, kunt u huurverlaging afdwingen. Aan de hand van onderstaand rekenvoorbeeld leggen we dit uit.

Een rekenvoorbeeld:

Uw huurprijs bedraagt € 580. De maximaal toegestane huur volgens het puntenstelsel is € 600. Uw huurprijs is wettelijk toegestaan. U heeft daarom geen recht op huurverlaging.
Stel echter dat door een lagere WOZ-waarde de nieuwe maximaal toegestane huur voor uw woning € 560 wordt in plaats van € 600 én lager dan de huurprijs die u op dit moment betaalt, dan heeft u recht op huurverlaging.

Pas als er een bezwaar is ingediend bij de gemeente, kunt u na de aanzegging op 1 mei ook bezwaar maken tegen de WOZ waarde die als uitgangspunt geldt bij de jaarlijkse huurverhoging. Zonder dit bewijs is een huurbezwaar bij ons niet mogelijk.


 

Uitgelicht

Zoeken