Berkele Heem in Horst wordt 't Bakenshof

sjuul

Wonen Limburg start op 1 november met de transformatie van het voormalige verzorgingshuis Berkele Heem. Deze transformatie vraagt uiteraard ook voor een nieuwe naam. De afgelopen weken hebben vele mensen hun voorstellen voor een nieuwe naam ingediend.
De winnaar, de heer Piet Peeters uit Horst, zond de nam ’t Bakenshof in. Deze naam verwijst onder meer naar de familie Bakens, de laatste eigenaar van de molen die hier tot het midden van de Tweede Wereldoorlog stond.

“Deze historische naam sluit mooi aan bij het gebied”, licht Marleen van Ulft, senior gebiedsontwikkelaar, toe. “De officiële naam van de molen was Op de Laak, maar hij stond ook wel bekend als de Bakensmolen. Daarnaast verwijst dit ook naar een baken, een plek voor mensen om te wonen.”

Bakenshof, achterzijde

Op 1 november wordt gestart met de verbouwing van ’t Bakenshof. Er komen in totaal 43 appartementen in het gebouw, variërend van studio’s voor jongeren tot flats met twee slaapkamers in de vrije sector. “We willen graag dat er een mix van jong en oud komt te wonen. In november gaat de verhuur starten, dan kunnen mensen die ingeschreven staan voor een huurwoning, reageren op de appartementen. Vanuit de gemeente hebben we een taakstelling om ook statushouders te huisvesten, dus het kan zijn dat er een woning toegewezen wordt aan een van hen.” Wonen Limburg wil graag de samenhorigheid tussen de bewoners bevorderen, door hen bijvoorbeeld te stimuleren zelf de gemeenschappelijke ruimtes te onderhouden. “Dit is een pilot die we momenteel aan het ontwikkelen zijn. voordeel is ook dat hiermee de servicekosten omlaag kunnen.”

Het voormalige Berkele Heem wordt aan de binnenzijde helemaal gestript. Vanuit de bestaande constructie worden de nieuwe appartementen opgebouwd. De hoofdingang verschuift enkele meters en de aanbouw waar eerst het restaurant en de dagverzorging gevestigd waren, verdwijnt. “De totale kosten voor het project bedragen 5,6 miljoen euro. Het gebouw stamt uit 1986. Het is geen slecht pand. Slopen en iets anders er voor in de plaats zetten, zou kapitaalvernietiging zijn. Daarom is gekozen voor een verbouwing. Het gebouw krijgt een complete facelift, die past bij de uitstraling van het gebouw. Het gebied voor de hoofdingang wordt opnieuw ingericht, waarbij onder meer de parkeerruimte wordt uitgebreid.”
De planning is dat ’t Bakenshof volgend jaar na de zomer wordt opgeleverd.

Winnaar prijsvraag
Winnaar van de prijsvraag dhr. Peeters (links op foto) ontvangt een kleine attentie, uitgereikt door dhr Duchateau (klankbordgroep Hof te Berkel).

Bron: Hallo horst aan de Maas

 

Uitgelicht

Zoeken