Een tijdelijk huis is ook een ‘thuis’

ine

De Nederlandse huizenmarkt is een markt van uitersten. In de Amsterdamse grachtengordel gaan de prijzen weer door het plafond. Terwijl we op sommige plekken in Limburg te maken hebben met krimp en leegstand. Maar dat is nog maar het halve verhaal: zelfs in onze provincie zien we grote verschillen tussen de regio’s.

Wim Hazeu

Op plekken in Zuid-Limburg hebben we nu al te maken met krimp. Het noorden volgt, afhankelijk van de exacte locatie, waarschijnlijk over 5 tot 20 jaar. In de tussenliggende tijd is er nog wel vraag naar betaalbare woonruimte. Hoe lossen we dat op? Wij denken dat tijdelijke woningen voor een deel van onze bewoners de toekomst kunnen zijn.

Daarom werkt Wonen Limburg steeds meer met Kompaswoningen: flexibele, tijdelijke huizen. Een mooie oplossing voor bijvoorbeeld arbeidsmigranten, mensen die te maken hebben met een scheiding, starters en vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Mensen die snel een huis zoeken en helemaal geen probleem hebben met een tijdelijke oplossing.

Het is misschien even wennen dat ‘wonen’ flexibel wordt. Ook voor ons, want wij zijn gewend om huizen voor vijftig jaar of langer te bouwen. Maar eigenlijk is het niet zo gek, want steeds meer dingen worden flexibel. Denk maar eens aan arbeid. Als je makkelijk van baan verwisselt, is het niet gek als je woonplek mee verandert.

Natuurlijk geldt dit voor een groot deel van onze bewoners niet. Daarom blijft er altijd vraag naar mooie projecten zoals op het ECI-terrein in Roermond. Maar met de toevoeging van de Kompaswoningen doen we beter recht aan de woonwensen van ál onze bewoners.

Wim Hazeu
Bestuurder Wonen Limburg

Uitgelicht

Zoeken