Gemeente Peel en Maas koopt woningen voor vestiging van statushouders

esther

De gemeente Peel en Maas gaat vier woningen aankopen om statushouders te huisvesten. Dit gebeurt wanneer de gemeenteraad in december instemt met het investeringsbedrag van € 800.000. De aankoop is één van de middelen om de (tijdelijke) druk op de sociale huurmarkt te verlichten.

huisvesting

Voor de aan te kopen woningen geldt dat ze in de prijsklasse rond de € 200.000 liggen. Ze moeten redelijk onderhouden zijn en bij voorkeur verspreid liggen over de diverse kernen. Dit laatste levert een bijdrage aan de integratie van de statushouder.

Wonen Limburg
Voordat de gemeente de woningen aankoopt, toetst Wonen Limburg of ze geschikt zijn voor verhuur volgens het ontzorgingsarrangement*. Vervolgens ontzorgt Wonen Limburg  de gemeente bij de verhuur van de woningen aan statushouders. Deze statushouders verblijven nu in een AZC en zijn in afwachting van gezinshereniging. Als gezinshereniging plaatsvindt, vindt doorstroming naar een reguliere gezinswoning plaats. De gemeente maakt afspraken met Vluchtelingenwerk en Vorkmeer over de begeleiding van de statushouders. Extra vrijwilligers zijn altijd welkom, bijvoorbeeld als taalmaatje.  

De woningen die de gemeente aankoopt kunnen alleen aan statushouders worden verhuurd vanwege de inzet van het ontzorgingsarrangement. Dit betekent dat er meer overige huurwoningen beschikbaar blijven voor alle potentiele huurders. De gemeente en Wonen Limburg willen hiermee een bijdrage leveren aan het inperken van de wachttijd.

* Het ontzorgingsarrangement voor een particuliere woning houdt in dat een leegstaande woning aan statushouders wordt verhuurd en dat de woningcorporatie voor een kostendekkende vergoeding helpt bij de verhuur en het beheer. De huur wordt betaald aan de eigenaar van de woning; in dit geval de gemeente. De eigenaar blijft verantwoordelijk en treedt op als verhuurder in formele zin. Ook particuliere huiseigenaren die hun woning al meer dan een jaar te koop hebben staan, kunnen gebruik maken van dit ontzorgingsarrangement.

 

Uitgelicht

Zoeken