Start nieuwbouw eerste gasloze 'nul-op-de-meter' woningen in Helden

esther

Met het symbolisch slopen van een laatste muur van 10 drive-in woningen aan de Carolusstraat in Helden, is op 10 november het startsein gegeven voor de bouw van 8 nieuwe huurhuizen op deze plek. Wonen Limburg bouwt hier straks de eerste zogeheten nul-op-de-meterwoningen. De 10 jaren ’70 drive-in woningen voldeden niet meer aan de kwaliteitseisen van deze tijd. Nog voor de zomer worden de nieuwe huizen opgeleverd. Met de sloop en vervangende nieuwbouw is weer een onderdeel uit de prestatieafspraken tussen de gemeente Peel & Maas, huurdersvereniging en Wonen Limburg gerealiseerd.

Wonen Limburg bouwt eerste gasloze woningen in Helden

Op de foto is te zien hoe bestuurder Wim Hazeu van Wonen Limburg en wethouder Arno Janssen van de gemeente Peel & Maas het laatste stukje muur klein krijgen.

Nul-op-de-meter
In deze woningen wordt voor de verwarming van de woning geen gas gebruikt. De op het dak aangebrachte zonnepanelen en een luchtwarmtepomp zorgen voor de benodigde energie.  Deze zelfvoorzienende ‘all electric’ nul-op-de meterwoningen kennen dan ook geen energierekening meer en maken geen gebruik meer van de, overigens wettelijk nog steeds verplicht aan te leggen, gasaansluiting.

‘De voorraad fossiele brandstof is eindig. Op basis van die schaarste zullen de energiekosten naar verwachting in de toekomst blijven stijgen. En daarmee ook de woonlasten van onze huurders. Reden voor ons om te kiezen voor het bouwen van woningen, die waar mogelijk niet meer afhankelijk zijn van traditionele energiebronnen. Deze nieuwe generatie woningen voorzien zelf in hun energiebehoefte en gebruiken geen gas. Een win-win situatie; minder CO2 uitstoot én lagere woonlasten voor onze huurders’, aldus Wim Hazeu, bestuurder van Wonen Limburg.
Voor deze voorzieningen betalen de toekomstige bewoners, ten opzichte van een traditionele energierekening, een veel lagere energiebijdrage aan Wonen Limburg, de zogenoemde Energie Prestatie Vergoeding (EPV).

Naast  gasloze woningen in de nieuwbouw experimenteren we onder andere ook met het aanpassen van bestaande woningen naar nul-op-de-meterwoningen.

Centraal wonen in Helden Dörp
De woningen hebben op de begane grond een slaapkamer en een badkamer. Op de verdieping 2 slaapkamers en de mogelijkheid voor een extra badkamer. Hiermee zijn de huizen geschikt voor een brede doelgroep. De woningen worden gerealiseerd in de vrije sector en zijn bedoeld voor huurders met een middeninkomen. De ligging in het centrum van Helden maakt de woning nog aantrekkelijker. Bouwbedrijven Jongen realiseert de bouw en verwacht in juli 2017 de woningen op te leveren. 

Informatieavond
Voor geïnteresseerden in deze 8 zeer energiezuinige woningen is op 22 november een informatieavond gepland in de gemeenschappelijke ruimte van Aan de Dreesse in Helden.

 

Uitgelicht

Zoeken