Bewoners van Bakenshof in Horst doen het graag zelf

jessica

Zaterdag 10 maart was het feest in Bakenshof in Horst. De 60 bewoners van het moderne en zeer energiezuinige woongebouw ontvingen buren en genodigden om samen stil te staan bij hun nieuwe thuis. Vol trots zetten bewoners hun deuren open. Wethouders Op de Laak en Vorstermans, bestuurder Ger Peeters en Gerard Hesen en Bart Leijendeckers plantten namens de bewoners drie bomen ter herinnering aan deze bijzondere dag. Daarnaast werd het naambord onthuld, dat de bewoners zelf via het Fonds Leefbaarheid geregeld hebben.

Opening Bakenshof

 

Sinds oktober 2017 woont een zeer gevarieerde groep Horstenaren in Bakenshof; jongeren, ouderen en bewoners van MetGGZ hebben er hun nieuwe thuis gevonden. De gevarieerde bouw biedt de mogelijkheid om meer generaties onder één dak te laten wonen. Zij zetten zich samen in voor het (groen) onderhoud en de schoonmaak. Dit zogenaamde zelfbeheer werd meteen bij de start van het project door eigenaar woningcorporatie Wonen Limburg aangeboden aan de toekomstige bewoners. ‘Mensen wíllen meer en meer een stem in hun eigen leven en toekomst. Daarom willen we de regie stukje bij beetje overdragen aan de bewoners zelf.’ aldus bestuurder Ger Peeters.  

Samen aan de slag

Zodra de nieuwe bewoners bekend waren, organiseerde de woningcorporatie een informatiebijeenkomst over zelfbeheer. Kort daarna zijn de toekomstige bewoners enthousiast in een aantal groepjes gestart met het onderzoeken en opzetten van zelfbeheer in Bakenshof. In het woongebouw zijn inmiddels een tiental bewoners actief in de groen-, schoonmaak- en bewonerscommissie. De bewoners kunnen zelf bepalen op welke manier ze invulling willen geven aan bijvoorbeeld schoonmaak en groenonderhoud. ‘De voordelen komen ten goede van het hele woongebouw. Er ontstaat bovendien meer contact tussen de bewoners en daarnaast kan het zelfs een verlaging in de servicekosten betekenen’ aldus Wildert Schuuring, projectmedewerker bij Wonen Limburg. ‘Het is zo fijn dat er hierdoor veel onderling contact is. Dat maakt het wonen hier echt heel prettig!’ aldus Jolanda Koster, actief in de bewonerscommissie.

Transformatie naar modern woongebouw

In krap een jaar tijd is het sterk verouderde voormalige verzorgingshuis met 92 zorgappartementen door bouwbedrijf Van Wijnen Sittard getransformeerd naar een modern woongebouw. Uitgangspunt was om zoveel mogelijk bestaande materialen te hergebruiken. Zo kon ook de constructie behouden blijven in de aanpassing naar een modern, zeer energiezuinig woongebouw met studio’s voor jongeren, appartement met één en twee slaapkamers én 12 appartementen voor bewoners van MetGGZ.

Door de grote veranderingen in de zorg zijn verschuivingen op gang gebracht. Bijvoorbeeld een beweging weg van de klassieke ‘bejaardenhuizen’ naar het mogelijk maken voor zorgbehoevende ouderen om langer verzorgd thuis te wonen.  Bakenshof laat zien dat het aanvankelijke ‘probleem’ van sluiting en leegstand van een oud tehuis creatief omgezet kan worden naar een duurzame en moderne plek. Deze unieke transformatie was alleen mogelijk door de constructieve samenwerking tussen De Zorggroep, de gemeente Horst aan de Maas en Wonen Limburg. Alle partijen zijn dan ook bijzonder trots op het resultaat.

Bakenshof maakt deel uit van plangebied Hof te Berkel, de nieuwste woonlocatie in de gemeente Horst aan de Maas. In samenwerking met de gemeente Horst aan de Maas en De Zorggroep en mede met steun uit het transitiefonds van de Provincie Limburg is de realisatie tot stand gekomen.

 

Uitgelicht

Zoeken