e-shower BLUE beste idee Innovatiepitch Limburg klaar voor Morgen

jessica

Op woensdag 6 juni organiseerden negen samenwerkende partners, waaronder Wonen Limburg, de innovatiepitch ‘Limburg klaar voor morgen’. De partijen zijn op zoek naar nieuwe ideeën vanuit andere invalshoeken, die ze kunnen toepassen bij het duurzamer maken van 3.000 huurwoningen van Wonen Limburg. Het idee van Hamwells Europe BV - de e-shower BLUE - is hierbij als allerbeste uit de bus gekomen.

E-shower BLUE beste idee innovatiepitch 2018

Rob Chömpff (l) van Hamwells Europe BV neemt de cheque in ontvangst van Wim Hazeu

 

 

Woningvoorraad afkoppelen van aardgas

Nederland staat voor de grote uitdaging om CO2-neutraal te worden, om onze aarde te kunnen doorgeven aan de volgende generaties. Wim Hazeu, bestuurder Wonen Limburg: “Een eerste stap is dat corporaties nadenken over hoe zij hun volledige woningvoorraad kunnen verduurzamen en kunnen afkoppelen van het aardgas. Dit vraagt om nieuwe zienswijzes en andere oplossingen. Vandaar de uitdagende oproep voor innovatieve ideeën”.

Juryleden

De uitvraag gold voor iedereen. Het mocht een innovatie zijn op het gebied van installatie, isolatie of welke manier dan ook om sociale huurwoningen CO2-neutraal te maken of een goede stap in die richting te zetten. Met als doel de energievraag terug te dringen en door duurzame energieopwek in de restvraag te kunnen voorzien.
In totaal werden 25 vernieuwende ideeën ingediend, waarvan er na een voorselectie op 29 mei een Top 7 is uitgerold. De bedenkers ervan mochten hun idee pitchen op 6 juni bij Brightlands Chemelot.

Een vakjury bestaande uit Wim Hazeu, Bestuurder Wonen Limburg, Claudia Reiner, Vicevoorzitter Uneto-VNI en Hans Gaalman, Brightlands Chemelot Campus, selecteerden uit die zeven concepten de e-shower BLUE als het beste idee.

Beste idee

De e-shower BLUE is een innovatieve warm tapwater oplossing gebaseerd op een sterke beperking van douchewater. Warm tapwater is met 40% in goed geïsoleerde woningen veruit de grootste energievrager. De e-Shower BLUE is een design douchepaneel met geïntegreerde WTW-unit, waarmee je onbeperkt kunt douchen uit een 50 liter boiler door de gepatenteerde systeembalans tussen de douche-WTW en de boilercapaciteit. De combinatie van een actief anti-aanslag systeem en een zeer snelle reiniging van de WTW unit waarborgt een blijvend hoog systeemrendement. De totale energiebesparing van de e-Shower BLUE in combinatie met slechts 3 zonnepanelen is even hoog als een volledige woningisolatie, tegen slechts een tiende van de kosten. Dat is mogelijk omdat het systeemrendement door slimme warmte terugwinning een factor 6 hoger is dan warmtepompen met grote boilers. Het Hamwells warm tapwater systeem wordt nu gezamenlijk doorontwikkeld om toe te passen op de woningen van Wonen Limburg.

De vakjury heeft de pitches onder andere beoordeeld op échte innovatie, die tegelijkertijd ook toepasbaar is in de praktijk. In hun reactie gaven de juryleden aan dat er tot nu toe veel aandacht is geweest voor reductie en oplossingen voor warmte, maar dat het nu ook goed is om aandacht te hebben voor duurzaam warm tapwater.

Jaarlijks terugkerend

De organiserende partijen zijn van plan om hier een jaarlijks evenement van maken. Cas de Haan, directeur Caspar de Haan: “We willen uiteindelijk toewerken naar een platform waarbij nieuwe innovatieve ideeën naar voren gebracht kunnen worden. Ideeën die we vanuit de bouw- en installatiewereld in samenwerking met corporaties in de praktijk kunnen brengen.”

Bijzondere samenwerking

De innovatiepitch ‘Limburg klaar voor morgen’ is een bijzonder initiatief van negen samenwerkende partners, namelijk: Wonen Limburg, Brightlands Chemelot Campus, Caspar de Haan, Cuypers-Pex, Driessens, OnderhoudPlus, Feenstra, Kemkens en Gebr. Janssen BV. Meer informatie over dit initiatief vindt u op www.limburgklaarvoormorgen.nl.

 

Uitgelicht

Zoeken