‘Hallo, hoe gaat het met u?’

ine

Tijdens de Dag van het Huren gingen medewerkers van Wonen Limburg onaangekondigd op bezoek bij bewoners. Dat leverde prettige en leerzame gesprekken op.

Wim

Ik bezocht die dag een woongebouw in Heerlen. Op één adres sprak ik een oudere mevrouw die zich soms best eenzaam voelde. Een paar deuren verder sprak ik een mevrouw die uit de zorg kwam, maar jammer genoeg geen betaald werk meer kon doen.

U denkt misschien hetzelfde als ik: ‘Die twee zouden eens bij elkaar op de koffie moeten!’ Volgens mij zou dat voor allebei hartstikke goed zijn. Toch hadden ze elkaar nog nooit ontmoet. Waarom zoeken buren en bijna-buren elkaar toch zo weinig op? Ik denk dat veel mensen het best spannend vinden om ‘zomaar’ een praatje aan te knopen. Of iemand uit te nodigen voor de koffie.

Dat snap ik ook wel. Nog spannender is het wanneer die buurman of buurvrouw soms overlast veroorzaakt, niet altijd netjes gekleed is of zich weleens afwijkend gedraagt. Toch hebben juist deze mensen vaak behoefte aan contact met de buurt. Want in veel gevallen hebben ze zelf niet zo veel sociale contacten (in ons magazine In de buurt van Maril leest u meer hierover).

Als zij professionele hulp nodig hebben, dan kan Wonen Limburg daar een zorgpartij voor inschakelen. Maar ik vind dat u en ik ook een verantwoordelijkheid hebben naar deze mensen. Samen kunnen we zorgen dat ook zij zich thuis voelen in onze buurten. Dat kan bijvoorbeeld in een Buurtcirkel, waarin buurtbewoners gebruikmaken van elkaars talenten.

Zo groot hoeft u het natuurlijk niet meteen aan te pakken. Maar een simpel ‘Hallo, hoe gaat het met u?’ is toch een mooi begin?   

Wim Hazeu
Bestuurder Wonen Limburg

 

Uitgelicht

Zoeken