Stijging WWL warmtetarieven

ine

Woont u in een woongebouw met een collectieve verwarmingsinstallatie? Dan betaalt u naast de huur en servicekosten ook elke maand een bedrag voor warmtelevering. Dus voor de ruimteverwarming van uw woning en/of het warm tapwater. U heeft de afgelopen maanden vast en zeker gehoord dat de energiekosten enorm zijn gestegen. Deze stijging is het gevolg van de forse stijging van de inkoopkosten van zowel gas als elektra.

Waarom stijgen ook de kosten voor warmte? 
Warmte is duurder geworden, omdat zoals aangegeven de kosten om warmte te maken veel hoger zijn. Met name de energieprijzen en de prijzen van bijvoorbeeld warmte vanuit de industrie en afvalverbrandingsinstallaties die meestijgen met de gasprijs, zijn flink hoger. Dus zowel de (enorm) gestegen energieprijzen als de inflatie en kosten van onderhoud zorgen ervoor dat er meer kosten gemaakt moeten worden voor de levering van warmte. 

Hoe bepalen wij uw tarieven? 
Wij willen een betrouwbare, duurzame partner zijn, met een herkenbare prijsstelling zonder jaarlijks enorme schommelingen. Voor nu en voor de toekomst. Gelet op omschreven ontwikkelingen zien wij ons genoodzaakt dit jaar een verhoging door te voeren. Deze verhoging blijft ruim onder de verhoging die wij dit jaar wettelijk zouden mogen vragen. De ACM (Autoriteit Consument & Markt) stelt ieder jaar deze maximale tarieven vast. 

Uw WWL warmtetarief voor 2022 wordt € 29,50 per gigajoule
Voor 2022 hebben we het algemene warmtetarief vastgesteld op € 29,50 per gigajoule. Dat is een verhoging van 30% ten opzichte van vorig jaar. Dit tarief ligt 45% lager dan we maximaal mogen vragen volgens onze toezichthouder ACM (dat is € 53,95) en lager dan het tarief van veel andere warmteleveranciers. Op dit tarievenblad  2022 ziet u welke tarieven gelden voor uw woongebouw. Wij hebben er alles aan gedaan om ons warmtetarief zo laag mogelijk te houden.

Check uw voorschot om onaangename verrassingen te voorkomen
Uw huidige voorschotbedrag is dus nog niet aangepast op het nieuwe warmtetarief 2022. Verklein de kans dat u op uw jaarafrekening 2022 moet bijbetalen. We adviseren u daarom zelf te controleren of uw huidige voorschot nog hoog genoeg is en pas het indien nodig meteen aan in uw webportal. ISTA kan u hierover advies geven. U kunt uw voorschotbedrag ook laten aanpassen door een e-mail te sturen naar debicasso-administratie@ista.nl met het door u gewenste voorschotbedrag. U ontvangt hiervan een bevestiging. Of bel met de Klantenservice van ISTA, telefoon: 010-2455700 of Debicasso, telefoon: 010-2455854.

Vergoeding van de overheid
Het kabinet heeft ervoor gekozen om alle huishoudens in Nederland een vergoeding te geven. Dit bedrag zal de stijging van de energiekosten iets beperken, maar het blijft een feit dat iedereen meer geld kwijt zal zijn aan energie in 2022. De vergoeding van de overheid voor de gestegen energieprijzen ontvangt u via uw elektriciteitsrekening. U ziet het dus niet terug op uw jaarafrekening van ISTA. 
Op de website van de Rijksoverheid www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/stijgende-energierekening-deels-gecompenseerd leest u hoe de overheid bijdraagt in de hogere energiekosten. 
Daarnaast regelen gemeentes voor mensen met een laag inkomen een extra vergoeding van € 200 op energiekosten per huishouden. Informeer bij uw eigen gemeente naar de voorwaarden. 

Tips voor een lagere energierekening
Mogelijk bent u door de stijgende energieprijzen al heel bewust bezig om uw energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door korter te douchen of tochtstrips te plaatsen. Bent u op zoek naar meer tips, kijk dan op de website van Milieu Centraal .

 

Uitgelicht

Zoeken