Zelf klussen aan uw woning

Ingrid Bekker

Leuk voor u en voor ons. Wij zorgen samen met u voor een mooie woning in een prettige leefomgeving. En u hoeft vooraf geen toestemming aan ons te vragen. Als u dus wilt gaan klussen om uw woning te verbeteren, dan juichen we dat toe.

Als u dus wilt gaan klussen om uw woning te verbeteren, dan juichen we dat toe. Er zijn wel een aantal zaken waarop u moet letten. Misschien kunnen we hierbij ook nog iets voor u betekenen?

Slechts 4 voorwaarden

U wilt een nieuwe aanbouw plaatsen of een tegelvloer leggen? Of misschien wilt u een dakkapel bouwen? We zijn blij dat u uw woning gaat verfraaien. Denk er wel om dat de veranderingen aan uw woning voldoen aan onderstaande vier voorwaarden. Deze voorwaarden gelden vanaf 1 januari 2020:
 
1. De verandering is veilig en van technisch goede kwaliteit. Wijzigingen aan gas-, water- en elektrische installaties moeten daarom door een erkende installateur uitgevoerd worden. U moet hiervoor een keuringsrapport aan ons kunnen voorleggen. 
2. De verandering voldoet aan de regels van de overheid. Voor het aanbrengen van een aantal veranderingen is bijvoorbeeld een vergunning nodig.
3. De verandering doet geen afbreuk aan de energieprestatie van de woning of de energieprestatiegarantie van de aannemer. Aanpassingen aan de thermische schil zijn daarom niet toegestaan als dit een negatieve invloed heeft op de energieprestatie.
Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij:
- Het verplaatsen en/of verwijderen van buitenkozijnen.
- Het boren in buitenmuren voor bijvoorbeeld een zonnescherm en/of een schotelantenne.
- Het schilderen van de gevelstenen.
- Het schroeven in of het schilderen van kunststof kozijnen.
- Het beplakken van de beglazing met folie. Hierdoor kan namelijk een thermische breuk ontstaan.
Aanpassingen aan voorzieningen voor afkoppeling van regenwater zijn niet toegestaan. Bij twijfel of het regenwater is afgekoppeld of de aanpassing effect heeft op de energieprestatie kan advies van Wonen Limburg worden gevraagd. Wonen Limburg kan bij een gewenste aanpassing aan de thermische schil adviseren in eventuele mogelijke varianten die geen negatief effect hebben op de energieprestatie.
4. De verandering moet intact zijn, onderhouden zijn en goed werken. 

Denk ook aan ons milieu

Wij vragen u rekening te houden met ons milieu. Meer informatie over het milieu, energie en het scheiden van afval, vindt u op de website www.milieucentraal.nl.

Wat u klust, onderhoud u zelf

Als u zelf iets verandert of aanbrengt, bent u ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud daarvan. Wij onderhouden de woning zoals u die in eerste instantie van ons heeft gehuurd.
Ook onderhouden wij alles wat wij zelf veranderen of vernieuwen. Er vallen heel veel voorzieningen onder het onderhoud dat Wonen Limburg voor u verzorgt. In onze folder ‘Onderhoud aan uw woning: daar zorgen we samen voor’ leest u welke onderhoudswerkzaamheden wij voor u uitvoeren en wat we van u verwachten. Zoals gezegd houdt u de verantwoordelijkheid voor het onderhoud aan de veranderingen die u zelf heeft aangebracht.

Vervanging

In uw woning bevindt zich een aantal standaardvoorzieningen als een badkamer, een toilet, een keukenblok met tegelwerk en een verwarmingsketel. Is een door u of door vorige bewoners aangebrachte standaardvoorziening aan vervanging toe, dan kunt u deze zelf vervangen of dat aan ons overlaten. Om woningen betaalbaar te houden, plaatst Wonen Limburg bij zelf aangebrachte voorzieningen vanaf 1 januari 2020 alleen nog  standaardvoorzieningen terug. Wilt u toch liever een luxe voorziening terug, dan kan dat tegen betaling van de meerkosten.
Huurt u een woning bij Wonen Limburg Accent, dan neemt Wonen Limburg Accent alle voorzieningen (ook de luxere) over en onderhoudt deze. 

Vergoeding bij verhuizing

Sommige zaken die u zelf aanpast of bouwt zitten vast aan uw woning of de grond die daarbij hoort. Enkele voorbeelden van zulke zogenoemde ‘onroerende zaken’ zijn een toilet, keuken, tegelvloer of carport. Als aan de vier genoemde voorwaarden is voldaan, geven wij u daarvoor een vergoeding als u de woning verlaat. Het spreekt voor zich dat u deze vergoeding ontvangt als de voorziening nog niet is afgeschreven en de benodigde
vergunningen, originele facturen en keuringsrapporten aanwezig zijn. Indien mogelijk, mag u zelf aangebrachte voorzieningen natuurlijk ook meenemen naar uw nieuwe woning. Wij verwachten dan wel dat u de oorspronkelijke voorziening (of een vergelijkbare
voorziening) terugplaatst.

Overname door nieuwe huurder

Onroerende zaken kunt u nooit aan een nieuwe huurder overdoen. Roerende zaken als gordijnen, vloerbedekking, trapbekleding, hordeuren, rolluiken en schuttingen kunnen wél worden overgedragen. Als de nieuwe huurder interesse heeft, kunt u de overname samen regelen.

Tot slot

Houdt u in gedachten dat alle kosten, risico’s, onderhoud en eventuele verzekeringen van uw woningaanpassing voor uw eigen rekening zijn. Heeft u na het lezen van deze folder nog
vragen over het veranderen van uw woning? Stel ze gerust. Ons WoonAdviesTeam helpt u graag. Het telefoonnummer is 088 - 385 0800. U kunt ons ook bezoeken bij één van onze buurtwinkels.

 

 

Uitgelicht

Zoeken