Marian Gielen
Op sommige gebouwen van Wonen Limburg staat een mural: een muurschildering. Die laten we niet zomaar overal maken. Het is een kostbaar kunstwerk dat niet op elke muur kan worden gezet. Het is wél een mooie manier om een gebouw of buurt letterlijk kleur te geven.
ZONNIGE MURALS IN SITTARD
Op de Dempseyflat in Sittard staan twee bijzondere murals. Daar zijn de kunstwerken niet aangebracht op de muur. Maar op de zonnegevels van het gebouw. Die bestaan uit een soort driehoekige balken. Aan de bovenkant van elke balk zit een zonnepaneel, aan de onderkant staat een deel van het kunstwerk. Van onderaf zie je dus alleen het kunstwerk. Marcus Debie maakte het ontwerp.
Digitaal ontwerp
“Voor mij was deze opdracht anders dan anders”, vertelt Marcus. “Gewoonlijk spuit ik zelf met spuitbussen de mural op de gevel. In dit geval maakte ik digitale ontwerpen. Die ontwerpen zijn op de geveldelen geprint. De thema’s vrede (duif) en vrijheid (vlinder) voor de murals heb ik in overleg met de bewoners bepaald. Ik woon er vlakbij, dus ik kom er regelmatig langs. Mooi om te zien hoe goed het heeft uitgepakt.”
Verwijzing naar het verleden
Een andere mural van Marcus staat op de zijkant van een flat in Panningen. “De molenwieken in dat kunstwerk verwijzen naar de molen die er ooit stond. Een fazant staat voor de natuur in de omgeving. De vrouw met het bezorgde gezicht verbeeldt Moeder Natuur en de slechte manier waarop we met de natuur omgaan. Leuk om te weten: mijn vrouw stond model voor haar!”
In gesprek met de buurt
“Toen ik de mural in Panningen maakte, stond ik heel geconcentreerd op de steiger te werken”, vertelt Marcus. “Ik sta dan natuurlijk met mijn gezicht naar de muur. Toen ik me omdraaide, stonden er opeens een stuk of tien buurtbewoners achter me. Ze waren in gesprek over het kunstwerk en wilden ook met mij in gesprek. Dat vond ik mooi; zo gaat een kunstwerk leven in de gemeenschap.”
MOOIE ÉN BRANDVEILIGE ENTREE IN HEERLEN
Sinds deze zomer heeft de overheid de regels voor brandveiligheid in woongebouwen aangescherpt. Zitjes en schilderijen zijn bijvoorbeeld niet meer toegestaan op de gangen en in de entree. Heel goed voor de veiligheid, maar wel jammer van de gezelligheid. In de Van Weerden Poelmanstraat in Heerlen bedachten bewoners hier iets op. Samen met kunstenaar Roy Wagemans ontwierpen ze een mural voor in de entree. Roy ging in november met het kunstwerk aan de slag.
Ontwerp met lokale ingrediënten
“Ik had vooraf een heel positief gesprek met een groepje bewoners”, vertelt Roy. “Zij wilden graag iets laten zien van de geschiedenis van deze plek. Vroeger stond hier een melkfabriek. En het mijnverleden van de streek moest natuurlijk ook verbeeld worden. Tot slot wilden de bewoners iets wat typisch is voor dit gebouw; in de binnentuin houden ze namelijk kippen! Met die ingrediënten heb ik een ontwerp gemaakt. Daar waren ze meteen enthousiast over.”
Klik met de kunstenaar
Roy vindt het contact met mensen een van de leukste dingen van zijn werk. “Het is mooi als er een klik is tussen de kunstenaar en de opdrachtgever. Dan wordt een kunstwerk toch meer eigen. Bovendien konden de bewoners zo veel van zichzelf in het ontwerp kwijt. Samen konden we een niet zo leuke aanleiding – de schilderijen moesten van de muur – ombuigen naar iets positiefs. Mooi toch?”
Deel deze pagina op