Zonder huis geen thuis

Marian Gielen

‘Zonder huis geen thuis’ is een van de drie thema’s in ons toekomstplan. Wij zijn er om zo veel mogelijk mensen een goed en betaalbaar huis te bieden. Dat is best een ingewikkelde puzzel. Directeur Vastgoed René Clement van Wonen Limburg legt uit waarom.

Foto Ren�
TE WEINIG HUIZEN?

U hoort of leest er vast wel eens over: in Nederland zijn te weinig huizen. Bijvoorbeeld in de Randstad betekent dit dat er heel veel huizen bijgebouwd moeten worden. In Limburg moeten sommige mensen ook lang op een huurhuis wachten. Toch is alleen maar bijbouwen niet de oplossing. Hoe zit dat?

ANDERE WERELD
Clement legt uit: “Het is niet zo dat wij alleen maar heel veel moeten bouwen. Veel van onze wijken zijn zestig jaar geleden gebouwd. De wereld zag er toen anders uit. Er was nog geen vergrijzing. En in de meeste huizen woonde een gezin met twee kinderen.”

NIET ALLEEN MÉÉR, OOK ANDERS
Tegenwoordig is dat anders. Er zijn veel meer mensen die alleen of met z’n tweeën wonen. En mensen wonen tot op steeds hogere leeftijd thuis. Clement: “Wat zestig jaar geleden een ‘goed’ huis was voor de mensen van toen, past niet altijd meer bij de mensen van nu. Het gaat dus niet zomaar om méér huizen, maar om andere huizen. Soms bouwen we dus bij, en soms passen we bestaande gebouwen aan. Zodat ze passen bij de huidige tijd.’’

SAMEN OF ALLEEN
Een voorbeeld: in Maastricht is veel behoefte aan studentenhuisvesting. Daarom verbouwden we daar een kantoor tot honderd studentenappartementen. In Weert gaf een aantal bewoners aan dat ze graag meer samen met hun buren zouden doen. Daar bouwden we hofjeswoningen met een gemeenschappelijke ruimte, zodat bewoners gemakkelijk meer contact met elkaar kunnen hebben.

BETAALBAAR IS NIET ALTIJD GOEDKOOP
“En dan is er nog een grote groep mensen die te veel verdient voor een sociaal huurhuis”, vertelt Clement. “Zij kunnen bij Wonen Limburg Accent terecht voor een duurdere huurwoning. Voor hen is dát betaalbaar wonen. En voor starters gaan we zelfs betaalbare koopwoningen aanbieden. Zo geven we zoveel mogelijk mensen de kans op een prettig en betaalbaar huis.”

ZOEKTOCHT NAAR EEN PASSEND HUIS
Dat een passend huis vinden niet vanzelfsprekend is, ontdekte ook een jonge vrouw (31)* uit de gemeente Horst aan de Maas. “Toen we bijna zeven jaar geleden gingen huren, heb ik me meteen weer ingeschreven als woningzoekende. Ik zag toen al dat de wachttijden best lang waren. Ik dacht daarom: je weet maar nooit
waar het goed voor is.”

NIEUWBOUW MET DRIE SLAAPKAMERS
Nu is ze blij dat ze toen die stap heeft genomen. “Toen in 2021 mijn relatie werd verbroken, moest ik op zoek naar andere woonruimte. Ik heb een dochtertje van twee en een praktijk aan huis. Ik zocht dus iets met drie slaapkamers. Ik wilde het liefst ook nog een nieuwbouwhuis, want mijn vorige huis was ook nieuwbouw. Dat bleek met bijna zeven jaar inschrijftijd eigenlijk geen optie.”

WENS LOSLATEN
De vrouw reageerde op zo’n tien huizen en werd vier keer uitgenodigd voor een bezichtiging. “Uiteindelijk moest ik de wens van drie slaapkamers loslaten. Het huiswaar ik nu in trek, heeft twee slaapkamers. Ik slaap straks dus met mijn dochtertje op één kamer, want mijn werkruimte kan ik niet missen. En het was bovendien geen nieuwbouw, ik moest er nog best veel aan opknappen. Ik ben blij dat ik mijn eigen plek heb. Maar het viel me best tegen hoe moeilijk het was om iets passends te vinden.”

*Zij wil liever niet met haar naam in ‘In de buurt van…’, maar haar naam is bij de redactie bekend.

WONEN LIMBURG OP TV 
Het televisieprogramma Kassa besteedde eind vorig jaar aandacht aan de woningmarkt. Onze bestuurder Ger Peeters was in die uitzending te gast. Onze hofjeswoningen in Weert kwamen ook in het programma voorbij. Nieuwsgierig geworden? Op npostart.nl kunt u aflevering 37 terugkijken.

Uitgelicht

Zoeken