De Zonnebloem in Amstenrade

De Zonnebloem in Amstenrade

Ine Rutten

Al jaren werkt John Heitbaum, onze hoofdpersoon van magazine uitgave #07, als vrijwilliger bij de Zonnebloem in Amstenrade. Samen met de andere vrijwilligers zorgt hij ervoor dat mensen met een lichamelijke handicap een mooi dagje uit beleven. De drijvende kracht achter deze vereniging is de voorzitter, Jacques Hermens. We gingen bij hem op bezoek.

Gezicht van de Zonnebloem

Jacques vertelt graag over de Zonnebloem. “Naast het voorzitten van bestuursvergaderingen ben ik ook betrokken bij activiteiten. Naar buiten toe ben ik dan het gezicht van de Zonnebloem. Bijvoorbeeld als spreekstalmeester.” Uit die contactmomenten haalt Jacques de grootste voldoening. “Dan zie je dat de mensen voor wie we het doen het leuk hebben.”

Een hechte vereniging

“In tien jaar zijn we van los zand naar een hechte vereniging gegroeid. Met z’n allen hebben we hard gewerkt om professioneler te worden. We organiseren nu meer uitjes en cursussen voor onze vrijwilligers. Er is geen onderscheid tussen het bestuur en de mensen die op pad gaan. Samen zetten we onze schouders eronder.”

Samen steentje bijdragen

Vol trots vertelt Jacques over de vrijwilligers, van wie een deel al tientallen jaren trouw bij de Zonnebloem werkt. “Zo ook John”, zegt hij. “Een ijsje eten met wat oudere dames of een busreisje door Limburg: John doet het vol enthousiasme. Net zoals de andere vrijwilligers. Het is fijn om met zulke prettige mensen je steentje bij te dragen aan de maatschappij.”

Ruimte voor eigen ervaring

Niet iedereen die actief is bij de Zonnebloem Amstenrade werkt als begeleider. “Er is ruimte om je eigen kracht en ervaring in te zetten bij de Zonnebloem,” vertelt Jacques. “Als je liever loten verkoopt of een administratief wonder bent, ben je ook van harte welkom.”

Zonnetje in de regio

Naast de bekende boottocht voor mensen met een lichamelijke handicap, organiseert de Zonnebloem ook veel regionale activiteiten. Een dagje Floriade, de jaarlijkse bloesemtocht of kerstviering: er is voor elk wat wils. Kijk voor het programma van de regio’s Brunssum en de Oosthoek op regio-carboonland.zonnebloem.nl.

Samen ijs eten

Jacques werkt nauw samen met Ernst Olfen, secretaris bij de Zonnebloem. Ook Ernst neemt graag deel aan de activiteiten, zoals te zien is op de foto’s bij IJsboerderij Coumans. “Geweldig om te zien wat voor plezier je mensen kunt brengen door simpelweg samen een ijsje te eten.”


 

Foto´s de Zonnebloem in Amstenrade

Ine Rutten

Uitgelicht

Zoeken