Ondergronds met Wiel Bothmer

Ondergronds met Wiel Bothmer

Ine Rutten

Onder het Brunssumse nieuwbouwgebouw aan de Dienst, lagen vroeger de gangen waarin Wiel Bothmer ooit dagelijks als mijnwerker afdaalde. Tegenwoordig geeft Wiel rondleidingen in de Valkenburgse steenkolenmijn. Boeiend vertelt Wiel ons over het werken in de mijnen.

Roetzwart het café in

“Het was keihard werken”, vertelt Wiel. “Toch was de mijnwerkersgemeenschap heel hecht.. Broers, vrienden: iedereen werkte ondergronds, zes dagen per week. Het verdiende goed. En als we na een lange werkdag roetzwart bovenkwamen, gingen we ons stamcafé in. Om het stof weg te spoelen”, glimlacht Wiel. “Die verbondenheid was heel bijzonder.”

Terug naar roots

Net als duizenden andere mijnwerkers moest Wiel na de mijnsluiting in 1965 elders werk zoeken. Nu is hij weer terug bij zijn roots. Hij heeft zijn thuis gevonden in Brunssum. Hij komt zelfs oud-collega’s tegen tijdens speciale mijnwerkers-bijeenkomsten. En de saamhorigheid van toen… die is er nog steeds.

We gingen samen met Wiel ondergronds. Wat was dat indrukwekkend! Foto’s van Wiels rondleiding in de steenkolenmijn ziet u hieronder. Liever zelf een ondergronds kijkje nemen? Kijk op www.steenkolenmijn.nl.

Ondergronds met Wiel Bothmer

Ine Rutten

Uitgelicht

Zoeken