Huurders met een andere levenswandel

ine

Wonen Limburg staat klaar voor álle mensen die recht hebben op een sociale huurwoning. Dus ook voor statushouders of mensen die op straat hebben geleefd. En voor arbeidsmigranten en andere woonurgenten. Deze groepen hebben één ding met elkaar gemeen: ze hebben meestal een ander levenspad bewandeld dan hun buurtgenoten. En soms wringt dat. Meestal komen we daar samen gelukkig wel uit.

welkom

Steeds diverser
Onze samenleving wordt steeds diverser. Als huurder ben je dus al snel ‘anders’ dan bijvoorbeeld je buren. Dat kan te maken hebben met een andere levenswandel. Maar ook met een andere cultuur of andere gewoonten. Bijvoorbeeld omdat mensen uit een ander land komen, een beperking hebben, in de gevangenis hebben gezeten of een drank- of drugsverleden hebben.

Overlast of gastvrijheid?
Mensen maken zich weleens zorgen als iemand met een ‘andere’ achtergrond in hun straat of woongebouw komt wonen. We begrijpen dat dat spannend kan zijn. Maar het is wel belangrijk om geen vooroordelen te hebben. Een voorbeeld: iemand uit een andere cultuur die heel veel bezoek over de vloer krijgt. Buren kunnen dat als overlast ervaren. Terwijl het voor die persoon gewoon een kwestie van gastvrijheid is. Het is altijd goed om dat soort verschillen in het achterhoofd te houden. 

Nieuwe bewoner? Het begint met gewoon kennismaken
De huisvesting van mensen met een andere levenswandel leidt nog weleens tot spanning in de buurt. Die proberen we zo goed mogelijk weg te nemen. We hopen dat mensen zelf ook moeite willen doen om nieuwe bewoners welkom te heten. Als het nodig is, kunnen wij hierbij ondersteunen. Vergeet niet: voor een nieuwe bewoner is de nieuwe woonomgeving ook heel spannend. De beste manier om overlast en spanningen tegen te gaan? Zorgen dat iemand het gevoel heeft dat hij erbij hoort.

Een praatje maken
Dat kan op allerlei manieren. Het begint al met gewoon even kennismaken. Je hoeft echt niet meteen bij elkaar op de koffie, maar een hand geven is wel het minste. Elkaar groeten, af en toe een praatje maken. Zo leer je elkaar kennen en respecteren. Dan is het later ook makkelijker om iemand erop aan te spreken als er eens iets aan de hand is. Als er een groot probleem ontstaat, helpt Wonen Limburg om dit op te lossen. Bijvoorbeeld door professionele hulp in te schakelen. Maar het helpt al enorm als de nieuweling het gevoel krijgt dat hij meetelt. Oordeel niet, maar toon juist interesse in je nieuwe buren.

 

Uitgelicht

Zoeken