Maak kennis met Ton

Maak kennis met Ton

ine

Ton Lamerikx (47) heeft een ander levenspad bewandeld dan zijn buurtgenoten. Na zo’n 25 jaar zonder normale woning, heeft Ton sinds een jaar een flat van Wonen Limburg in Weert

Ton

Hieronder leest u het verhaal van Ton, Toon van de bewonerscommissie en zijn buurvrouw mevrouw Jacobs.

Niet opvallen
“Sinds ik het huis uitging, heb ik af en toe een kamer gehuurd. Verder heb ik op straat geleefd. Je leert ermee omgaan. Er zijn zoveel plekken waar je warm kunt zitten zonder op te vallen, zoals de wachtkamer in het ziekenhuis. Douchen deed ik soms in het zwembad. De kunst is om er niet te onverzorgd uit te zien. Zolang je niet opvalt, word je met rust gelaten.”

Dat wil ik ook!
“Op een gegeven moment liep ik op ’s avonds op straat en keek ik de huizen binnen. Ik zag mensen gezellig aan tafel of op de bank zitten. Opeens dacht ik: het is genoeg, dat wil ik ook! Ik ging naar het Zelfregiecentrum in Weert en kreeg begeleiding van Moveoo maatschappelijke opvang. Dat begint met alleen een bed voor de nacht. Als je laat zien dat je écht wilt, krijg je steeds meer hulp. Er is namelijk veel te regelen als je van de straat komt. Ik had nog niet eens een zorgverzekering.”

De boel netjes houden
“Dankzij mijn inzet kreeg ik uiteindelijk een flat van Wonen Limburg. In het begin trok ik de gordijnen dicht om alleen te zijn. Maar de contacten zijn langzaam gegroeid. Met de buurvrouw maak ik regelmatig een praatje. Ik heb goed contact met de bewonerscommissie. En ik ruim af en toe het afval en de blaadjes rond de flat op. Het is toch belangrijk om de boel netjes te houden.”

TOON GEEVERS, SECRETARIS BEWONERSCOMMISSIE

Ton komt regelmatig op bezoek bij Toon Geevers, voor een kop koffie en een goed gesprek.

Pizza bakken
“De eerste keer dat ik Ton ontmoette, was bij een kennismakingsgesprek. Hij was kandidaat voor de nieuw op te richten bewonerscommissie”, vertelt de heer Geevers. “Ik had het idee dat hij blij was om hier te zijn. Hij wilde er echt wat van maken. Later bakten we met alle bewoners pizza, omdat onze nieuwe lift was geopend. Ton deed hier van harte aan mee en dat pakte heel goed uit voor zijn contact met de medebewoners.”

Oud papier
“Hij komt nu regelmatig bij me langs. Dan hebben we een gesprek over de dingen die ons op dat moment bezighouden. Soms probeer ik hem te helpen: hij wil weleens wat te emotioneel op zaken reageren. Dan zeg ik dat hij het wat kalmer moet doen, of zich er niks van aan moet trekken. Omgekeerd helpt hij mij met praktische dingen. Elke twee weken zorg ik voor de afvoer van het oud papier. Als ik een keer niet kan, neemt Ton het van me over. Hij helpt ook met het opruimen van bladeren en het vervangen van defecte lampen.”

Tweede kans
“Natuurlijk is er soms ook wrijving met medebewoners. Deze flat is wat dat betreft net een dorp in een dorp. Maar Ton heeft aardig wat mensen voor zich gewonnen. Dat heeft hij aan zichzelf te danken, aan zijn positieve opstelling. Voor mij is het heel simpel: wat er ook in het verleden is gebeurd, iedereen verdient een tweede kans.”

MEVROUW JACOBS, BUURVROUW

Mevrouw Jacobs is de buurvrouw van Ton. Zij leerde hem kennen toen hij een kopje suiker kwam lenen.

‘Hé buurvrouw!’
“Ik zag Ton voor het eerst toen hij zijn huis ging bezichtigen”, vertelt mevrouw Jacobs. “Hij liep hier voor het raam langs en ik dacht: nou nou… Maar elke keer als ik hem daarna tegenkwam op de galerij, zei hij heel enthousiast ‘Hé buurvrouw!’ Later kwam hij een keer aan de deur om suiker te lenen. Zo kregen we langzamerhand meer contact. Ik kan geen kwaad woord over hem zeggen.”

Vaak in de weer
“Ik vind het goed van Ton dat hij moeite doet om er wat van te maken in de buurt. Hij is vaak in de weer rond het gebouw, bladeren opruimen bijvoorbeeld. Als hij de muziek eens aan heeft, komt hij zelf vragen of ik er last van heb. En als ik vind dat hij een beetje doordraaft, zeg ik ook gewoon tegen hem dat hij zijn grote mond moet houden. Van mij kan Ton dat hebben. Tegen mij zegt hij altijd: ‘als er wat is buurvrouw: even aankloppen he?’”

 

Foto's Ton

ine

Uitgelicht

Zoeken