Het Huis van Morgen, Panningen

ine

In Panningen staat het Huis van Morgen: vanbuiten een heel gewoon rijtjeshuis, maar vanbinnen iets heel bijzonders.

Huis van Morgen

In het Huis van Morgen vindt u namelijk allerlei handige oplossingen om langer zelfstandig thuis te wonen. Iedereen is van harte welkom in het Huis van Morgen. “Om inspiratie op te doen voor thuis of om ons op nieuwe ideeën te brengen. Zo werken we samen aan langer zelfstandig wonen”, legt projectleider Ypkje Hoekstra uit.  

“Het Huis van Morgen ging in 2014 open”, vertelt Ypkje. “Er was een onderzoek uitgevoerd in de toenmalige gemeente Helden. Daarin konden bewoners aangeven of ze graag in hun eigen omgeving wilden blijven wonen, ook als ze zorg nodig hadden. En zo ja, wat ze daar dan voor nodig hadden. Soms is dat de modernste techniek. Maar het kan ook iets heel simpels zijn. Zoals klossen onder de tafelpoten, zodat een rolstoel er makkelijk onder kan. Met de uitkomsten van dat onderzoek wilden we iets doen. Daar is het Huis van Morgen uit voortgekomen.”    

Géén speciale zorgwoning
Heel veel organisaties en bedrijven dragen bij aan het Huis van Morgen: welzijnsorganisaties, andere woningcorporaties, zorgorganisaties, gemeenten, onderwijs en de Rabobank. Wonen Limburg stelde de woning beschikbaar. Ypkje: “We hebben bewust een bestaand huis gekozen. Het is dus niet speciaal gebouwd als zorgwoning. Daardoor hadden we te maken met allerlei dingen waar bewoners ook tegenaan lopen als ze zorg nodig hebben. Onhandige kleine ruimtes bijvoorbeeld. Of smalle deuropeningen. Eigenlijk alle oplossingen die in het huis te zien zijn, zijn dus óók toe te passen in de huizen van bewoners van Wonen Limburg.”

Door andermans ogen
Als consulent zelfstandig wonen wist Ypkje al veel over wonen en zorg. Om het Huis van Morgen zo goed mogelijk in te richten, ging ze er doorheen met de blik van de doelgroep. “Eerst keken we naar het huis door de ogen van mensen die minder mobiel waren. Zo zagen we waar zij tegenaan liepen en wij zorgden voor oplossingen. Zo kreeg het huis steeds meer vorm.”

Van elkaar leren
Meer dan tweeduizend mensen bezochten het Huis van Morgen al. Dat waren niet alleen bewoners, maar ook bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken. Of studenten van een zorgopleiding. Zo is het een plek geworden waar kennis over wonen en zorg wordt gedeeld. “We kregen bijvoorbeeld vragen van bezoekers wat we konden betekenen voor slechtzienden”, vertelt Ypkje. “Daarvoor hebben we het kenniscentrum voor blinden en slechtzienden uitgenodigd. Nu hebben de deur van de woonkamer en de salontafel een duidelijk kleuraccent gekregen. Zo is beter zichtbaar waar de deur is en waar de salontafel staat. We blijven het huis dus ontwikkelen.”

Keuze overzichtelijk maken
Ypkje: “We kunnen in het Huis van Morgen niet alle oplossingen laten zien. Wat we wel kunnen doen: het mensen iets makkelijker maken. Er zijn namelijk zó ontzettend veel oplossingen. Met het Huis van Morgen willen we de keuze wat overzichtelijker maken.”

Bezoek het Huis van Morgen
Het Huis van Morgen is geopend op donderdag van 14.00 tot 16.00 uur, met uitzondering van feestdagen en schoolvakanties. Buiten de openingstijden is op afspraak een rondleiding mogelijk voor groepen tot 8 personen.

Adres
Bernhardstraat 4
5981 XP Panningen

www.huisvanmorgen.nu
info@huisvanmorgen.nu

 

Uitgelicht

Zoeken