Zo lang mogelijk prettig en veilig thuis wonen

ine

Wonen Limburg wil bewoners een thuis bieden. Dat is meer dan alleen een goed en betaalbaar huis: een thuis is een veilige en prettige woonomgeving.

Daar hoort ook bij dat u in uw eigen huis zorg kan krijgen als u die nodig heeft. Zodat u zo lang mogelijk prettig in uw vertrouwde omgeving kunt leven. Wonen Limburg is natuurlijk geen zorgorganisatie. Maar we kunnen u wel wegwijs maken in de wereld van wonen en zorg.

Wonen Limburg weet goed wat er speelt in wijken en buurten. Onder andere onze wijk- en complexbeheerders hebben heel regelmatig contact met bewoners. Als iemand zorg nodig heeft, zijn wij vaak een van de eersten die dat opmerken. In zo’n geval maken we dat graag bespreekbaar. Samen met bewoners kijken we bijvoorbeeld of er een woningaanpassing nodig is. Dat kan zoiets simpels zijn als een handgreep in het toilet. Maar ook iets wat verder gaat, zoals het verbreden van deuropeningen en het verwijderen van drempels.

Allemaal unieke zorgvragen
Ieder mens is uniek. Dat geldt dus ook voor de zorgvragen van onze bewoners. We hebben te maken met jong en oud. Met lichamelijke en verstandelijke beperkingen. Mensen die verward zijn door dementie. Of doordat ze in een oorlog ver weg verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt. De samenleving kijkt anders naar zorg dan vroeger. Mensen die voorheen bijvoorbeeld naar een verzorgingshuis verhuisden, blijven nu in hun eigen huis. Wij vinden het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven.

Extra aandacht voor dementie
Sommige zorgvragen komen we steeds vaker tegen bij onze bewoners. Dementie is daar een goed voorbeeld van. 70 procent van de mensen met dementie woont nu in de eigen woning. Dat percentage loopt alleen maar op. Daar spelen wij op verschillende manieren op in. Zo hebben inmiddels zeventig medewerkers van Wonen Limburg een cursus gevolgd om te leren omgaan met mensen met dementie. We hebben ook trainingen gegeven aan bewoners van verschillende woongebouwen. Daarin maken we het onderwerp bespreekbaar. En we geven praktische handvatten voor de omgang met medebewoners die dementeren.

Soms mogelijk: vergoeding van de gemeente
In sommige gevallen kunt u voor een woningaanpassing een vergoeding krijgen van de gemeente. Die is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Daarin staat dat de gemeente mensen moet helpen zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. Hoe ze dat precies doet, verschilt per gemeente. U kunt altijd contact opnemen met uw gemeente als u gebruik wilt maken van de mogelijkheden van de Wmo.   

We kunnen uw hulp goed gebruiken!
De medewerkers van Wonen Limburg zien en horen veel. Daardoor kunnen we mensen vaak op tijd doorverwijzen naar een zorgaanbieder. Maar we weten niet altijd wat er achter de voordeur speelt. Soms hebben mensen zelf niet door dat hun vergeetachtigheid wijst op dementie. Of ze schamen zich voor hun zorgvraag. Daarom vinden wij het belangrijk dat iedereen omkijkt naar zijn buren. Heeft u uw oudere buurman al een tijdje niet gezien? Merkt u iets aan het gedrag van de buurvrouw? Dan is het fijn als u dat bespreekt. Met hem of haar, of met ons. In veel woongebouwen zijn actieve bewonerscommissies die het thema zorg heel belangrijk vinden. Ook met hen kunt u een zorgvraag makkelijk bespreken.  

In ontwikkeling: maatwerkpakketten
Met onze afdeling vastgoed bekijken we of we maatwerkpakketten kunnen ontwikkelen voor mensen met een zorgvraag. Die pakketten hebben een indeling van licht tot zwaar. Een licht pakket bevat bijvoorbeeld aanpassingen als handgrepen of het verwijderen van drempels. Een zwaar pakket houdt in dat we huizen samenvoegen om zorg mogelijk te maken. Of een tijdelijke uitbreiding in de tuin zetten, zodat mensen die de trap niet op kunnen, beneden kunnen douchen en slapen. Binnen de pakketten hebben mensen de keuze uit verschillende mogelijkheden. Voor elke situatie is er een passend pakket. Met de maatwerkpakketten bieden we mensen in de toekomst nog sneller en beter een oplossing voor hun zorgvraag. Zodra er meer duidelijkheid is over de maatwerkpakketten, informeren we u hierover.

Goed voorbeeld: supermarkt trekt aan de bel
In Weert hadden medewerkers van de Albert Heijn door dat er met een vaste klant iets niet pluis was. De wat oudere dame leek soms afwezig en in de war. De supermarkt nam contact met ons op en het bleek inderdaad een huurder te zijn van Wonen Limburg. Wij schakelden vervolgens een zorgpartij in, die ervoor zorgt dat mevrouw de hulp krijgt die ze nodig heeft.

Goed voorbeeld: gelijkvloers wonen voor Yvonne
De 26-jarige Yvonne (In de buurt van Yvonne) kan niet zelfstandig koken of de deur uit. Ze wilde wel heel graag op zichzelf wonen. “Ik vind het belangrijk om zo zelfstandig mogelijk te zijn”, vertelt ze. “Ik vind het ook heel fijn dat ik mijn vriendinnen gewoon bij mij thuis kan uitnodigen.” Lachend: “Zonder dat mijn ouders meeluisteren!” We vonden voor Yvonne een gelijkvloerse woning. Die is heel geschikt voor haar. Daardoor kan ze met minimale aanpassingen en hulp van haar ouders toch zelfstandig wonen.  

 

 

Uitgelicht

Zoeken