Mooie samenwerking in woonzorgcomplex Hushoven

Mooie samenwerking in woonzorgcomplex Hushoven

Ingrid Bekker

Eind 2013 namen de bewoners hun intrek in woonzorgcentrum Hushoven. Aan de rand van Weert, in het landelijk gelegen Hushoven heeft Wonen Limburg een complex gerealiseerd met 81 huurwoningen, 3 groepswoningen en een ontmoetingscentrum (Gasterij De Stoof).

Woonzorgcomplex Hushoven

Land van Horne huurt de 3 groepswoningen die bestemd zijn voor mensen met dementie. Zij ontvangen intensieve zorg en ondersteuning in een beschermde en herkenbare woonomgeving. Daarbij levert Land van Horne op indicatie, thuiszorg in de huurwoningen.

De Gasterij is dagelijks geopend voor bewoners en de buurt. Het is een plek waar bewoners en buurtgenoten elkaar ontmoeten. Er worden activiteiten georganiseerd door bewoners, buurtgenoten en plaatselijke verenigingen. Dagelijks kan hier van een lunch of diner gebruik gemaakt worden en er is een kleine kaart.

Samenwerking met leerlingen van Het Kwadrant

Het complex is niet alleen speciaal om zijn hoge voorzieningenniveau en mooie locatie maar zeker door de samenwerking die er is ontstaan. Vmbo school Het Kwadrant uit Weert huurt namelijk 2 appartementen in het complex en geeft hier les. Leerlingen van de opleiding ‘zorg en welzijn’ maar ook van bijvoorbeeld ‘techniek en economie’ gaan in de wozoco onder begeleiding van vakdocenten aan de slag met de ouderen. Dat kunnen verzorgende taken zijn zoals nagel- en haarverzorging, maar ook samen bloemschikken of paasstukjes maken.
En ouderen met een kapotte lamp of problemen met de tv kunnen bij de techniekstudenten terecht.

Ook worden activiteiten georganiseerd zoals een burendag, een bingo en andere zinvolle gebeurtenissen. Leren en ontmoeten staan centraal.
Het grote voordeel van de samenwerking is dat de leerlingen les krijgen in de echte wereld. Ze merken vroegtijdig of ze het interessant vinden om in de zorg te werken. Daarbij komen jong en oud weer met elkaar in contact.

In 2014 wist Het Kwadrant voor dit project de Limburgse onderwijsprijs in de wacht te slepen.

Samenwerking wonen-zorg-welzijn en onderwijs

Wonen Limburg stimuleert deze vormen van samenwerken: een goede samenwerking in wonen-zorg-welzijn, en nu blijkt ook onderwijs, helpt mensen langer prettig zelfstandig te wonen.

Foto's van Hushoven

Ingrid Bekker

Uitgelicht

Zoeken