Huisbezoeken Brukske in volle gang

esther

We startten 4 weken geleden met een rondgang door de wijk Brukske. Een team medewerkers gaat huis aan huis om met de bewoners in gesprek te gaan over hun woning en woonomgeving. De huisbezoeken worden vooraf via een brief bij de bewoners aangekondigd.

Rondgang Brukske

Projectleider Nicole van Lierop van Wonen Limburg: “Onze medewerkers zijn dagelijks op pad. We hebben een groot deel van de bewoners in Brukske 1 inmiddels gesproken. Bewoners reageren positief op ons bezoek en we voeren fijne gesprekken. Aan de hand van een vragenlijst inventariseren we bij de bewoners hoe ze de woning nu ervaren, na de renovatie. En of men (nog) last heeft van vocht- en schimmel. Ook praten we met hen over de woon- en leefomgeving.”

Inpandige badkamers
Nicole: “Bewoners zijn blij met de energiebesparende maatregelen. Met name de nieuwe daken ervaren zij als een warme deken. De woningen zijn de afgelopen periode ook voorzien van een nieuw ventilatiesysteem. Dit nieuwe systeem is erg belangrijk voor de vochthuishouding in de woning. We leggen tijdens de gesprekken uit hoe de bewoners de nieuwe ventilatie het beste kunnen gebruiken. Een deel van de woningen heeft een inpandige badkamer. Ventileren van inpandige badkamers is best lastig. Als dit niet goed gebeurt, kan er overlast van vocht en schimmel ontstaan. We besteden hier dan ook ruime aandacht aan tijdens de gesprekken.”  

Nazorg energiebesparende maatregelen
Heidi Vroemen is één van de medewerkers die veel op pad is in de wijk. Heidi: “Wat we nog meer opmerken is dat de energiebesparende maatregelen hier en daar nazorg behoeven. Deze zaken lossen we zoveel mogelijk direct op. Voor ons is dat dus een leerpunt om mee te nemen met de volgende energieprojecten die we gepland hebben staan voor de komende jaren.”

Energiecoach
Tijdens de huisbezoeken komt ook de hoogte van de energierekening aan bod. Heidi: “Als we daarvan schrikken bieden we hen een bezoek van onze energiecoach aan. Die kijkt samen met de bewoners waar het hoge verbruik vandaan komt en hoe dat verminderd kan worden. Overigens zouden de meeste energierekeningen komend jaar omlaag moeten gaan nu de huizen geïsoleerd zijn en zonnepanelen hebben.”

Leefomgeving
Tot slot komt ook de leefomgeving in de gesprekken met de bewoners aan de orde. Volgens Nicole zijn de genoemde aandachtspunten vooral het ontbreken van voldoende speelvoorzieningen voor kinderen en zwerfafval. “Veel bewoners wonen al lang en graag in Brukske en willen er niet meer weg. Met de buren heeft men over het algemeen een goede verstandhouding. Veel mensen zijn erg blij met de activiteiten die speelcoach Henk en de vele vrijwilligers organiseren voor hun kinderen.”

In januari start het team met het bezoeken van de bewoners in Brukske 2. Begin maart willen we de inventarisatie afronden. Dan kunnen er echte conclusies getrokken worden en bekijken we welke (bouwtechnische) zaken opgepakt moeten worden.

 

Uitgelicht

Zoeken