Zelfbouw-architect verbouwt appartement Wonen Limburg met afvalmateriaal

jessica

Sinds 20 maart heeft zelfbouw-architect Jason Serier uit Rotterdam voor een maand zijn intrek genomen in een appartement in de Heerlense Auroraflat, naast het Maankwartier. Culturele instelling SCHUNCK* en Woningcorporatie Wonen Limburg hebben hem gevraagd om hier een eigen klushuis vorm te geven, waarbij de woning volledig wordt aangekleed met behulp van afvalmateriaal. Een van de voorwaarden daarbij was dat het appartement samen met bewoners van de flat en studenten van de TU Delft tot stand zou komen. En dat bezoekers vooral binnen kunnen lopen tijdens Jason’s werkzaamheden voor een kopje koffie en een inspirerend gesprek over het werken met sloopmateriaal. Op 30 april 2018 moet het klushuis opgeleverd worden.

Klushuis Aurora Heerlen

Het klushuis in de Auroraflat geeft weer hoe Modernistisch erfgoed een tweede leven krijgt. Het is onderdeel van het landelijke project Klushuis dat in 2017 de Mies van der Rohe-Award 2017 kreeg, waarmee deze voor het eerst in de geschiedenis werd uitgereikt aan een renovatieproject. Het idee is dat wordt gewerkt met een gesloten cirkel van materiaal. Wat in feite betekent dat alleen sloopmateriaal – ontdaan van eventuele schadelijke stoffen – wordt hergebruikt in de renovatie naar nieuwe, duurzame woningen.

Verduurzaming is niet alleen 'vergroenen'

Wonen Limburg heeft een ambitieuze duurzaamheidsvisie voor de komende jaren. En met het project Klushuis in de Auroraflat wil de corporatie laten zien dat verduurzaming niet alleen ‘vergroenen’ inhoudt, maar ook het zoveel mogelijk hergebruiken van materialen. “We stimuleren onze partners dan ook om restmaterialen beschikbaar te stellen. De toekomstige huurder van het klushuis krijgt bovendien alle mogelijkheid om mee te denken en mee te werken aan de woning. Het is voor ons belangrijk dat onze bewoners meegenomen worden in dit initiatief. We hopen dat door de wisselwerking andere mensen – waaronder bewoners en onze eigen organisatie – hierdoor geïnspireerd raken om ook duurzaam om te gaan met materialen en bij te dragen aan het circulair denken,” geeft senior manager publieke waarde Monique Luijten aan.

Samenwerking

Klushuis is een project geïnitieerd door SCHUNCK* in samenwerking met HEEMwonen, Wonen Limburg, TU Delft en gemeentes Kerkrade en Heerlen met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
De tentoonstelling ‘Klushuis: van Bijlmermeer tot Bleijerheide’ is nog tot 17 juni te zien in de vitrine van het SCHUNCK* Glaspaleis.

Volg het werk van Jason Serier

De vorderingen van zelfbouw-architect Jason Serier in de Auroraflat zijn te volgen via zijn blog: www.reciproa.com.
Een filmpje over de intrek van Jason Serier kunt u vinden op: https://www.facebook.com/schunck4u/videos/2144419592251864/.

 

Uitgelicht

Zoeken