jessica
Tijdens de Week van het Huren kunnen huurders en andere geïnteresseerden kennismaken met de bijzondere warmtepomp die begin september geïnstalleerd is aan de Veltumse Kleffen in Venray. Hiermee werden in één keer alle 48 huurappartementen aardgasloos. Wonen Limburg, de eigenaar van het pand, liet de warmtepomp speciaal ontwikkelen voor toepassing in de woningbouw. Een enorme uitdaging, aangezien dit de eerste in zijn soort is in Nederland. Dit innovatieve project is nu opgenomen in het programma van de Week van het Huren, van 5 tot en met 10 oktober.
In deze week biedt Wonen Limburg een fietsroute langs allerlei interessante bezienswaardigheden in Venray en omgeving aan, waaronder dus de Veltumse Kleffen. Via een QR-code wordt aan de hand van een filmpje duidelijk gemaakt hoe de pomp werkt en wat er allemaal bij dit project kwam kijken.
Wim Hazeu, bestuurder van Wonen Limburg: “We hopen in de toekomst meer woongebouwen van een dergelijke warmtepomp te kunnen voorzien. Onze ambitie is om in 2050 CO2 neutraal te zijn. Daar draagt deze technologische ontwikkeling natuurlijk ook aan bij. De afgelopen jaren hebben we miljoenen euro’s geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van eengezinswoningen. Alleen al in Venray verbeterden we ruim 2.400 woningen, een belangrijk onderdeel om onze totale woningvoorraad dit jaar op een gemiddeld energielabel B te krijgen. Naast minder CO2-uitstoot draagt dit ook bij aan de betaalbaarheid en wooncomfort voor onze huurders.”
De overgang van aardgas naar de warmtepomp is voor de bewoners in Veltum geruisloos verlopen. Op het moment dat de gaskraan dichtgedraaid werd en de aansluiting naar de warmtepomp geopend werd, merkten de bewoners hier niks van. Wat natuurlijk wel beduidend anders is dan voorheen, is dat ze voortaan op inductie koken. Om de bewoners hier wegwijs in te maken, organiseerde Wonen Limburg een speciale online inductie kookworkshop en kregen de bewoners een tas vol ingrediënten waarmee ze een heerlijk gerecht konden bereiden.
Hazeu: “Er zijn voor appartementengebouwen nog niet veel opties om anders dan op aardgas te stoken. Beschikbare aardgasloze alternatieven van dit moment zijn Warmte Koude Opslag (WKO), biomassa en stadsverwarming. Deze alternatieven zijn echter lang niet voor ieder pand geschikt.” Het bijzonder vernieuwende aan dit project is dat Wonen Limburg samen met haar partners Feenstra, Kemkens en Servex een speciale hoge temperatuur luchtwarmtepomp met een natuurlijk koudemiddel gebouwd en geschikt gemaakt heeft voor de woningbouw. Het natuurlijk koudemiddel werkt bovendien veel efficiënter en is veel milieuvriendelijker dan de synthetische alternatieven.
Doordat het een hoge temperatuur warmtepomp is, konden de bestaande leidingen en radiatoren worden gebruikt. Hierdoor waren niet veel aanpassingen in de woning nodig. De bewoners konden tijdens de werkzaamheden dan ook gewoon blijven wonen. Daarnaast blijft de stralingswarmte van de radiatoren behouden. Veel mensen vinden dat prettig. De installatie is bovendien flexibel, waardoor dit een interessante oplossing kan zijn voor projecten waar een tijdelijke installatie nodig is. Zonnepanelen wekken de benodigde energie voor de warmtepomp op, waardoor ook uitstoot van CO2 wordt verminderd.
Het filmpje waarin een korte impressie van het project wordt gegeven van wat het project inhoudt is te bekijken via de volgende link: https://youtu.be/H2QtSHexFBo. Meer informatie over de Week van het Huren en welke projecten en bezienswaardigheden hier te zien zijn, is te vinden op de website van Wonen Limburg.
Dit project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken, waarbij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) als uitvoeringsorganisatie namens het ministerie optreedt.
Deel deze pagina op