Bouw Donderhof in Roermond feestelijk van start

ine

Gisteren werd de start bouw van de Donderhof op de Donderberg in Roermond feestelijk ingeluid in aanwezigheid van omwonenden en partners. Dit unieke nieuwbouwplan wordt gerealiseerd in het hart van de Donderberg op de braakliggende locatie hoek Kasteel Hornstraat en Donderbergweg. Donderhof is een kleinschalig woonzorgcentrum met specifieke aandacht voor cultuur sensitieve zorg.

start donderhof

Fotograaf John Peters

Een mix van wonen en zorg
Woonzorgcentrum Donderhof biedt een mix van wonen en zorg. Op de begane grond komen 15 zorgstudio’s voor mensen met dementie en 15 zorgstudio’s voor mensen met lichamelijke/somatische klachten. Ook komen er gezamenlijke huiskamers en multifunctionele ruimtes. Op de 1e en de 2e verdieping worden in totaal 16 appartementen gebouwd in het sociale huursegment.

Culturele diversiteit
Met dit nieuwbouwplan wordt mogelijk dat mensen die intensieve zorg nodig hebben, waardig oud kunnen worden in hun eigen vertrouwende omgeving op de Donderberg. Tülay Arslan en Chelsea Lemmens zijn de ondernemers die de zorg voor hun rekening nemen. “We houden rekening met de leefwereld, taal, eetgewoonten, rituelen en gebruiken die passen bij de bewoners. De deur van de Donderhof staat open voor iedereen die zich er thuis voelt. Het zorgcentrum wil een afspiegeling zijn van de samenstelling van de wijk; maar ook mensen van buiten de Donderberg zijn welkom. We bieden in de Donderhof werk- en leerplekken aan voor medewerkers met een passie voor de ouderenzorg. Verder gaan we nauw samenwerken met andere ketenpartners en initiatieven in de wijk. Dit alles maakt het project uniek voor zowel Roermond én Limburg” aldus Arslan.

Ondersteuning door Proteion
De zorgondernemers zijn verantwoordelijk voor de zorg en benodigde ondersteuning van de bewoners met een intensieve zorgvraag op de begane grond. Dit doen zij vanuit een samenwerking met Powered by Proteion. Wiel Ploegman, bestuurder Proteion: “We bieden kleinschalige woonzorglocaties achter de schermen ondersteuning. Met deze samenwerkingsconstructie maakt Proteion kleinschalige 24-uurszorg voor een specifieke doelgroep, dichtbij, in de wijk of het eigen dorp mogelijk.” 

Een duurzaam thuis
Ger Peeters, bestuurder Wonen Limburg: “We bieden met de Donderhof een Welkom Thuis aan bewoners, maar we zetten ook iets neer wat duurzaam is. Eerder hebben we gezinswoningen gerealiseerd in hout, maar dit is het eerste appartementencomplex dat we uitvoeren in hout. Dat is niet alleen voor ons nieuw, maar ook voor Heijmans, de bouwer. Door te kiezen voor CLT-hout (Cross Laminated Timber) als primaire bouwmateriaal, streven we naar een gebouw dat niet alleen functioneel is, maar ook een minimale impact heeft op het milieu. Het houtvolume dat namelijk in dit project wordt gebruikt, groeit in slechts 51 seconden aan in Europese productiebossen.”

Op de Donderberg
Marianne Smitsmans, wethouder voor sociaal domein, gezondheid en diversiteit: “De Donderberg is een zeer levendige wijk met diverse culturen waar veel gebeurt. Het is dan ook niet vreemd dat juist dit unieke woonzorgconcept op de Donderberg wordt gerealiseerd. Een project waarop wij als partner van het Wijkontwikkelingsproces Donderberg én gemeente Roermond heel trots op zijn”.

Planning
De uitvoering van de bouw ligt in handen van Heijmans. Voordat de bouwer aan de slag kan, moeten er enkele bomen worden gerooid. Dat gebeurt binnenkort. Waarschijnlijk laat de bouwer de eerste activiteit in mei zien. De verwachting is dat het gebouw rond de zomer van 2025 klaar zal zijn.

Donderhof is onderdeel van het Wijkontwikkelingsproces Donderberg. Daarin werken Provincie Limburg, Gemeente Roermond, Wonen Limburg en Wonen Zuid samen aan de toekomst van de Donderberg.

extra foto

 

 

Uitgelicht

Zoeken