ine
Op initiatief van het Nationaal Programma Heerlen-Noord bracht Dick Schoof vandaag een bezoek aan Heerlen, waarbij o.a. de focuswijk Vrieheide e.o. werd verkend. Onze manager Publieke Waarde Lars Rompen, Harry van Dijck (Weller), burgemeester Roel Wever, Ron Meyer (programmadirecteur Nationaal Programma Heerlen-Noord)en Casper Gelderblom (wethouder) namen de deelnemers mee op een korte wandeling, inclusief een bezoek aan enkele woningen.
Corporaties nemen verantwoordelijkheid
Vrieheide-de Stack, ontworpen door architect Peter Sigmond in de jaren ’60, is jarenlang aan haar lot overgelaten. Van de woningen is 95% particulier bezit, waardoor corporaties hier niet vanzelfsprekend een rol spelen. Toch nemen Weller en Wonen Limburg verantwoordelijkheid, gedreven door hun aanpalende bezit en de ambitie om Vrieheide toekomst te geven.
Uitdagingen én kansen
Tijdens de wandeling werd stilgestaan bij uitdagingen én kansen. Een bezoek aan een leegstaande, verwaarloosde woning aan de Navolaan toonde de dagelijkse problemen waarmee bewoners worden geconfronteerd. Maar er is ook vooruitgang: aan de Parkweg schittert een bouwblok van zes verduurzaamde, witte woningen die net uit de steigers zijn. De minister-president sprak met Mirella Dohmen, een particuliere eigenaar die haar woning met liefde en inzet heeft opgeknapt. Haar huis én het hele blok zijn getransformeerd, met een lagere energierekening en een aanzienlijke waardestijging als resultaat. Dit onderstreept een belangrijke boodschap: corporaties investeren niet voor eigen gewin, maar om wijken op te tillen en particuliere woningeigenaren te ondersteunen.
Verduurzaming
Sinds 2022 hebben Weller en Wonen Limburg, met steun van de Regiodeal en het Volkshuisvestingsfonds, 62 woningen in Vrieheide-Stack aangekocht. Het doel: verduurzamen tot minimaal energielabel B voor de hele wijk. Nieuwe daken, nieuwe vliesgevels, geïsoleerde kopgevels en overstekken en herstelde beeldkwaliteit dragen hieraan bij. Dankzij deze middelen worden particuliere eigenaren ondersteund in een bloksgewijze verduurzaming van hun woningen. De bewoners worden ontzorgd , zowel bouwkundig als financieel. De gemeente verstrekt subsidies en begeleidt hen hierbij.
Terugwinnen van vertrouwen
Vrieheide kent een lange geschiedenis, verweven met de mijnkolonies. Verandering vraagt meer dan stenen stapelen. Een integrale aanpak, waarin sociale veiligheid vooropstaat, is cruciaal. Daarom werken we niet met een ‘projectencarrousel’, maar met een langdurige verbintenis. Persoonlijk contact en het terugwinnen van vertrouwen zijn essentieel. Hierin speelt het Nationaal Programma Heerlen-Noord een onmisbare rol. Zij versterken niet alleen het netwerk, maar ook het vertrouwen en het imago van de aanpak.
De transformatie van Vrieheide is in volle gang. Door samen te werken en lange adem te tonen, maken we van een verweesde wijk een toekomstbestendige, leefbare buurt. De wederopbouw stopt niet bij de geschiedenis, maar gaat door in de toekomst!
Deel deze pagina op