We bundelen onze krachten met Bouwstroom Limburg

helen

Het bouwtempo van nieuwe woningen moet omhoog waarbij de betaalbaarheid van sociale huurwoningen gegarandeerd moet blijven. Vijf woningcorporaties bundelen daarom hun krachten onder de noemer Bouwstroom Limburg. De bestuurders van corporaties HEEMwonen, Wonen Limburg, Wonen Zuid, Servatius en Maasvallei ondertekenden hiervoor de samenwerkingsovereenkomst voor een gegarandeerde levering van 1.000 conceptwoningen in de komende vijf jaar. De aanbestedingsprocedure start op 15 maart.

Bouwstrom Limburg

In hoog tempo meer woningen

Met de toenemende druk op de woningmarkt staan woningcorporaties voor een grote uitdaging. Er moeten in hoog tempo nieuwe, betaalbare huurwoningen worden bijgebouwd, op de juiste plek en klaar voor de toekomst. Daarom bundelen de vijf eerder genoemde corporaties hun krachten. Leon Breukers, directeur-bestuurder Servatius: We willen door deze samenwerking samen sneller en meer betaalbare woningen realiseren.” Ramon Testroote, bestuurder Wonen Zuid vult aan: ‘Door onze ambities deels met elkaar te combineren zijn we een interessante partij voor conceptbouwers. Naast lagere investeringskosten zijn we verzekerd van levering. En de conceptbouwer kan hierdoor zijn productiecapaciteit gunstiger gaan plannen. Een win-win situatie!” De conceptwoningen vanuit de Bouwstroom Limburg vormen een onderdeel van de bouwopgaven van de aangesloten corporaties. Ger Peeters, bestuurder Wonen Limburg: “Heel wat nieuwbouwprojecten gaan de komende jaren bij de corporaties in uitvoering. Soms heeft een traditionele bouwmethode de voorkeur. In andere gevallen past een conceptwoning beter. Al met al zien we dat een steeds groter deel van onze nieuwbouwopgave met conceptwoningen wordt uitgevoerd.“

 

Woningen met eigen identiteit passend bij de locatie 

Als corporatie bouwen we allemaal woningen, met ongeveer dezelfde plattegrond. Daarnaast is er vanwege de woningnood en de beperkte bestedingscapaciteit verandering nodig. In de Bouwstroom kopen woningcorporaties gezamenlijk gestandaardiseerde woningen in, in plaats van zelf woningen te ontwikkelen. Sarah Klein Haneveld, directeur-bestuurder Maasvallei vervolgt: “Zeker géén eenheidsworst! Bouwers van conceptwoningen bieden tegenwoordig heel wat differentiatie. En dat maakt dat elk nieuwbouwproject een eigen uitstraling krijgt, passend bij de identiteit van de locatie en de behoefte van de buurt.”

Gezamenlijke opgave realiseren 

Door gezamenlijk conceptwoningen in te kopen is het mogelijk meer woningen te realiseren voor hetzelfde bedrag. Zo kunnen uiteindelijk meer huishoudens van een woning worden voorzien. De deelnemende corporaties willen gezamenlijk 1.000 huurwoningen realiseren in de periode 2025 t/m 2028. Het gaat daarbij om 500 grondgebonden huizen en 500 appartementen met hoge duurzaamheids- en circulariteitseisen. "Door samen te werken met andere corporaties aan de Limburgse bouwstroom, versnellen we niet alleen de realisatie van woningprojecten, maar ook het delen van kennis er ervaring." Liesbeth van Beek, bestuurder HEEMwonen.

 

Uitgelicht

Zoeken