Gaat u verhuizen? Dit staat u te wachten

Jessica Vossen

Gaat u verhuizen? Voordat u uw huidige woning verlaat, moet u altijd nog een paar dingen regelen.

Iedere dag van de maand

Als u gaat verhuizen is het belangrijk dat u de huur opzegt. Om het u makkelijk te maken, kan dat op iedere dag van de maand. Denkt u er wel aan dat u een opzegtermijn heeft van minimaal één kalendermaand? Eerder opzeggen mag natuurlijk ook.
Die opzegtermijn gaat in na ontvangst van uw huuropzegging. U huurt dus nog minimaal 30 dagen nadat wij uw opzegging hebben ontvangen.

Hoe zegt u op?

U kunt de huur opzeggen door:

Vermeld bij opzegging altijd uw nieuwe adres, telefoonnummer en eventueel e-mailadres.
Heeft u een bewindvoerder? De huuropzegging moet dan door uw bewindvoerder worden gedaan.

Wij bellen u voor het maken van een afspraak

Zodra wij uw opzegging hebben ontvangen, bellen wij u voor het maken van een afspraak voor de eindopname van uw woning. Zorgt u ervoor dat u uw telefoonnummer achterlaat waarop u overdag bereikbaar bent?

Ook kunt u aangeven of u het fijn vindt als we samen met u uw woning bekijken en u adviseren over de wijze waarop u uw woning moet achterlaten.
Heeft u veel of ingrijpende dingen aan uw woning veranderd of verbeterd? Denk bijvoorbeeld aan een extra berging, een keuken, betegeling, vloeren, sanitair en dergelijke. Dan komen wij graag bij u langs om samen te bekijken wat u eventueel voor overname aan kunt bieden of wat u zelf moet aanpassen.
Het verslag van dit gesprek sturen wij u per e-mail. Zorgt u dat wij over een correct e-mailadres beschikken?

De nieuwe huurder komt kijken

De woning die u verlaat, gaan wij verhuren aan nieuwe bewoners. Geïnteresseerden willen een kijkje komen nemen. Als het kan, zorgen we dat we bij de bezichtiging aanwezig zijn. Of we maken een andere afspraak met u.

Uw spullen naar de nieuwe huurder?
Misschien heeft u spullen in huis die u wilt achterlaten. Bijvoorbeeld uw vloerbedekking of gordijnen. U kunt met de nieuwe huurder afspraken maken over het overdragen van deze spullen. Hiervoor hebben we een overnameformulier. Als de huurder geen interesse heeft, dan moet u deze spullen voor vertrek verwijderen. Wij nemen deze zogenoemde 'roerende zaken' niet van u over. Wat (on)roerende zaken zijn leest u onderaan deze pagina. En bekijk hier een handige checklist voor uw vertrek.

Veranderingen aangebracht en dan?
Als u zelf een aanbouw of keuken heeft laten plaatsen, hoeft u deze onroerende zaken niet naar de originele staat terug te brengen. Afhankelijk van de afschrijvingstermijn, staat in bepaalde gevallen hier een vergoeding tegenover. Deze veranderingen moeten wel voldoen aan de volgende drie voorwaarden:

1.    De verandering moet veilig zijn. Wijzigingen aan gas- en elektrische installaties moeten zijn uitgevoerd door een erkende installateur. Het is dan ook belangrijk dat u het keuringsrapport heeft en aan ons kunt voorleggen.
2.    De verandering moet voldoen aan de regels van de overheid. Denk bijvoorbeeld aan een vergunning,
3.    De verandering moet intact zijn, functioneren en goed zijn onderhouden.

De onroerende zaken die u zelf heeft aangebracht, kunt u niet overdragen aan de nieuwe huurder. Natuurlijk mag u ze wel meenemen naar uw nieuwe woning. In dat geval verwachten wij wel dat u de oorspronkelijke voorziening (of een vergelijkbare voorziening) terugplaatst. Wilt u het terugplaatsen liever niet zelf doen - dan doen wij dat – tegen betaling voor u.

U ontvangt een bevestiging

De afspraak voor de eindopname staat nu. We sturen u vervolgens per post de bevestiging van de met u gemaakte afspraken en de zogeheten opleverlijst. Ook zit er een overnameformulier bij; hierop kunt u straks de zaken opschrijven die de nieuwe huurder van u gaat overnemen.

De eindopname

Tijdens de eindopname controleren wij of uw woning in orde is. Dit doen wij aan de hand van de opleverlijst die wij u eerder stuurden. Ons collega onderhoudsbedrijf komt hiervoor bij u langs.

Heeft u vóór de eindopname een gesprek gehad? Dan nemen we die afspraken uiteraard mee.

Aandachtspunten:
1.    Schoonmaak: Is uw woning goed schoongemaakt? Als wij voor u moeten schoonmaken, dan kunnen de kosten flink oplopen. Is er in uw woning gerookt? Let er dan goed op dat er op de wanden en plafonds geen rookaanslag  zit.
2.    Tuinonderhoud: Zorg ervoor dat uw tuin goed verzorgd en onkruid vrij is. Dat scheelt u een hoop kosten.
3.    Schade: Schade aan vloeren, tegels, deuren moet u zelf herstellen. Denkt u ook aan het vullen van de gaatjes in de muren?
4.    Overname: Maak heldere afspraken met de nieuwe huurders over de zaken die zij van u overnemen. Hier vindt u het formulier.

Meer tips waar u op moet letten bij het verlaten van uw woning? Lees ze in deze folder en kijk op dit overzicht.

De eindafrekening

Is uw woning in orde en hebben wij uw sleutel ontvangen? Dan gaan wij de eindafrekening maken. Hierin vindt u bijvoorbeeld de verrekening van teveel of te weinig betaalde huur. Ook de eventuele kosten die wij moesten maken voor opknapwerk.  
Servicekosten verrekenen wij eenmaal per jaar. Het kan dus zijn dat u de afrekening servicekosten van ons nog op een later tijdstip ontvangt. 

Meer geldzaken

Er kunnen ook andere situaties zijn die betrekking hebben op uw geldzaken:
1.    Automatisch stopzetten incasso
Betaalt u de huur via automatische incasso dan stopt deze vanzelf als u de woning niet meer huurt.
2. Huurtoeslag verrekenen
Als u huurtoeslag ontvangt, moet u de wijzigingen in uw woonsituatie zelf doorgeven aan de Belastingdienst. Meer informatie over het doorgeven van wijzigingen met betrekking tot de huurtoeslag vindt u op de www.toeslagen.nl.

Uw checklist voor de verhuizing

Wilt u uw verhuizing goed organiseren? Deze checklist van de erkende verhuizer is een handig hulpmiddel.

Wat zijn roerende zaken?
Roerende zaken zijn spullen die niet in de woning verankerd zitten. Denk daarbij aan uw gordijnen, vloerbedekking, hordeuren, houten schuttingen en douchewanden.

Wat zijn onroerende zaken?
Onroerende zaken zitten vast aan de woning of de grond die bij de woning hoort. Denk daarbij aan een toilet, keuken, tegelvloer, carport, serre, dakkapel of bestrating.

Uitgelicht

Zoeken