Hitte in huis. Wat doet u eraan?

ine

Het weer in Nederland verandert. We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Dus ook met bijzonder hete en lange zomers. Het kan dan ook onprettig warm worden in huis en buitenshuis. En met de hogere isolatiewaarden van veel gebouwen blijft de warmte ook nog eens langer hangen. Wat kunt u doen om de hitte in en om uw huis te verminderen? We geven een aantal tips.

Een tip voor de tuin
Door tegels te vervangen door bloemen en planten, wordt het minder warm in uw tuin. Bovendien trekt het (overvloedige) regenwater makkelijker de grond in. Ook geveltuintjes geven verkoeling. En maak de bestrating in de tuin nat; dat werkt verkoelend.

Hou ramen en deuren dicht
Zet ramen en deuren tegen elkaar open op momenten dat het buiten koeler is dan binnen (in de vroege ochtend en ’s avonds). Houd verder de ramen gesloten. Blijf wel ventileren.

Warmtepomp of warmtekoudeopslag-installatie
Heeft u een warmtepomp of warmtekoudeopslag-installatie, dan kunt u die mogelijk op koelen zetten. Uitleg nodig? Bel dan met de netwerkpartner, telefoon 088 - 3850800 (keuze 1). Die kan precies vertellen hoe en wat.

Zonwering
Heeft u een zonnescherm of (rol)luiken, laat die dan op tijd naar beneden. Er bestaat ook buitenzonwering (screendoek) die u eenvoudig zelf met zuignappen aan de buitenkant van het raam kunt bevestigen. U kunt ook met bijvoorbeeld een parasol, schaduwdoek of laken de zon buiten de woning houden. 
Meestal mag u deze zonwering zelf (laten) aanbrengen, maar in sommige woongebouwen gelden richtlijnen voor type of kleurgebruik. Ons WoonAdviesTeam kan u vertellen of er richtlijnen gelden voor uw woning. Verder raden wij je aan om de brochure “Zelf klussen” te raadplegen voordat u zonwering aanbrengt. Hierin staan meer klusadviezen en - voorwaarden. De brochure vindt u hier.

Huurders in een EPV woning
Huurt u een woning waarvoor u ook een EPV (Energie Prestate Vergoeding) betaalt? Dan mag u (vooralsnog) geen aanpassing doen aan de buitenschil van uw woning. U mag dus geen rolluiken en screens aanbrengen en/of u mag geen buitenairco plaatsen.

Airco 
Het toepassen van een airco juichen we niet toe en heeft qua duurzaamheid niet de voorkeur omdat dit apparaat energie kost. Ook is het structurele gebruik van een airco kostbaar voor u gezien het hoge stroomverbruik. Duurzame alternatieven hebben de voorkeur.
Onder bepaalde voorwaarden staan we toch het plaatsen van een airco toe. In de folder ‘Zelf klussen’ leest u welke voorwaarden dat zijn. U maakt dus zelf de afweging. 
Een mobiele airco of ventilator kan uitkomst bieden. Alhoewel deze toestellen vaak niet naar tevredenheid werken en ook veel energie kosten.

Zorg voor elkaar
Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken.
Tip: Ga een keer extra langs of bel ze op en vraag wat u kunt doen.

Filmpje kijken met tips hoe u uw huis koel houdt tijdens zomers dagen? Hier vindt u een filmpje van NU.nl.

Uitgelicht

Zoeken