Vragen en antwoorden over inspecties veilige gangen

ine

Per 1 juli 2024 gaat er aangescherpte wetgeving in om vluchtwegen in woongebouwen veiliger te maken door ze vrij te houden van spullen. Wonen Limburg onderschrijft het belang van deze wetgeving. We willen immers ook dat onze bewoners veilig kunnen vluchten in geval van brand. Dat betekent dat er in de entrees, trappenhuizen, gangen en op de galerijen geen spullen meer mogen staan die de doorgang blokkeren. Of die brandgevaar opleveren.

veilige gangen


We hebben GBB uit Maastricht opdracht gegeven een inventarisatie te doen in onze woongebouwen.  
 
Daarna gaan we de eerste inventarisatie evalueren en waar nodig passen we zaken aan. 
 
VRAGEN EN ANTWOORDEN 
Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen met antwoorden.  
 
Hoe komen de medewerkers van GBB ons flatgebouw binnen? 
De medewerkers van GBB krijgen een sleutel van de toegangsdeur van Wonen Limburg.  
 
Hoe kan ik de medewerkers van GBB herkennen? 
De medewerkers van GBB hebben geen bedrijfskleding. Als u iemand ziet lopen door het gebouw, kunt u altijd vragen naar een legitimatiebewijs. Dat hebben de medewerkers op zak.  
 
Ik heb de bijlage gezien bij de brief, maar ik twijfel of ik iets weg moet halen 
Het bedrijf GBB komt dit bekijken. Als het toch weg moet dan laat GBB u dat weten door een rood stickertje op het betreffende voorwerp. Als dit zich voordoet, ontvangt u hierover ook een brief. Krijgt u geen brief of geen stickertje op het voorwerp, dan mag u het laten staan/hangen.
 
Ik heb meerdere dingen die op de gang staan, die ik niet op korte termijn verwijderd krijg. Voor wanneer moet ik het weghalen? 
Zijn er te veel spullen of zijn ze te zwaar om binnen twee weken te verwijderen of lukt het om een andere reden niet om binnen 2 weken spullen te verwijderen? Dan gaan we ervan uit dat het uiterlijk binnen 2 maanden lukt.  
 
Moet GBB ook in de woning zijn? 
Nee, GBB kijkt alleen of alle algemene gangen/galerijen/entrees van het gebouw veilig zijn, niet in uw woning. 
 
Ik heb een zitje hier op de gang staan omdat het daar heel geschikt voor is, de meeste woningen hebben dat. Moet dit ook weg? 
We laten GBB kijken of dit veilig is of kunnen maken. Zo niet, dan krijgt u een brief dat het weg moet. U kunt dus nog even afwachten of er een brief volgt. 
 
Mijn scootmobiel staat ook bij de voordeur/op de gang. Moet die ook weg? 
Als er geen veilige stalling is in uw gebouw of er geen mogelijkheid is in uw berging, kunt u hem voor nu laten staan. Een collega komt hier nog voor langs. We gaan kijken of we een veilige oplaadplek kunnen maken. 
 
Mag ik met kerst/carnaval/pasen  of een andere feestelijke gebeurtenis dan ook niets meer versieren op de gang?
In principe niet, of het moet van onbrandbaar materiaal zijn, zoals glas, metaal of steen. We weten dat dit heel vervelend is maar vanuit veiligheidsbelang voor iedereen, en ook vanuit de nieuwe wetgeving, kunnen we helaas geen ander antwoord geven.  
 
Mag mijn rollator of die van mijn bezoek wel op de gang staan?  
Nee, er mag ook geen rollator op de gang staan.   
 
Er staan hier ook meer dingen op de gang/entree/galerij die niet van een bewoner zijn maar van Wonen Limburg, worden die ook weggehaald? 
Dit gaan we ook beoordelen of dit veilig is, als Wonen Limburg voorzieningen heeft die weg moeten worden gehaald gaan we dit doen en kijken we voor een eventueel veilig alternatief wanneer het iets is wat voor de bewoners belangrijk is. 
 
Ik woon in een VvE, geldt dit ook voor mij? 
Ja, de regels gelden voor alle woongebouwen, dus ook als u in een gebouw met een VvE woont, moeten de gangen veilig zijn. Hier voert echter niet GBB de inspecties uit maar de VvE-beheerder. Als er nog spullen op de gang of galerij staan die niet veilig blijken te zijn laat de VvE ons dit weten, wij sturen u dan een brief hierover met de vraag dit alsnog te verwijderen. Wij volgen hierbij de richtlijnen van de VvE. 
 
Ik ken iemand in een ander complex en die heeft deze brief niet gehad 
Dat kan kloppen, we voeren de uitvoer in fases uit. Komende maanden berichten we al onze huurders in woongebouwen. 
 
 

Uitgelicht

Zoeken