Calvarie Klooster

Het historische Calvariënberg klooster in het centrum van Maastricht heeft door de jaren heen verschillende sociale en maatschappelijke functies gehad. Momenteel ondergaat het complex een renovatie tot een hedendaags woonconcept met een sociaal-maatschappelijke functie. Hierbij wordt het originele straatbeeld en de rijke historie van het pand op een indrukwekkende wijze hersteld.

In opdracht van Wonen Limburg ontwikkelt Tenzin het klooster Calvariënberg ontwikkelen tot een hedendaags wooncomplex van 120 appartementen, waarvan 47 appartementen de mogelijkheid krijgen op zorg aan huis. Dankzij dit unieke woonconcept wordt het samenwonen van verschillende generaties in één complex mogelijk gemaakt. Ervaar de toekomst van woningbouw voor iedereen.

Bezoekadres:
Abtstraat 2, 6211 LS Maastricht
Website:
http://
Google maps Calvarie Klooster

     

calvarieberg klooster totaal

Rijksmonument in ere hersteld
Het eeuwenoude klooster wordt volledig gerestaureerd in zijn oorspronkelijke glorie. Terwijl het aan de eisen van deze tijd wordt aangepast.
Met behoud van het originele straatbeeld en een elegant uiterlijk, komt hier een prachtig gebouw met een functie: de sociale en maatschappelijke waarde van het klooster terugbrengen naar de stad Maastricht.

Kapel calvarieklooster

Het maatschappelijke woonconcept van de toekomst
De hedendaagse woonvorm van het Calvariënberg bestaat uit een opkomend concept dat succesvol is toegepast op meerdere locaties in Nederland en Europa. Kleinere woningen met meer gezamenlijke ruimtes versterkt de samenhang van de bewoners en gaat vereenzaming tegen. Zo brengen we jong en oud samen binnen één complex. Door de verschillende ontmoetingsruimtes en het beheer van een communitymanager ontstaat er een hechte gemeenschap binnen de leefomgeving van het Calvariënberg. Tegelijkertijd kan de bewoner zich op ieder moment terugtrekken in zijn of haar persoonlijke leefomgeving.

De beste zorg mogelijk
Een bijzonder uitgangspunt van het Calvariënberg is de zorginfrastructuur binnen het complex. Oudere bewoners kunnen vertrouwen op persoonlijke zorg, voor elke unieke situatie. Zo biedt het complex altijd een antwoord op de lichte en middelzware zorgvraag van bewoners. Het unieke concept omvat een woon-werkarrangement waarbij jonge zorgprofessionals samenwonen met senioren.

47 appartementen zullen de mogelijkheid krijgen op zorg aan huis. Zorgorganisatie Envida zal, in samenwerking met de verhuurder van het complex, verschillende varianten van zorg aanbieden. Bewoners kunnen hiervoor een zorgcontract afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan algemene verzorging, schoonmaak, verpleegkunde, social work en fysiotherapie. 

Leefruimte calvarieberg

 

Ruime gezamelijke leef- en woonruimte
Het klooster biedt 120 woningen voor de toekomstige inwoners. In het kader van een hechte gemeenschap zijn er meerdere ontmoetingsplekken ingericht waar de bewoners gezamenlijk activiteiten kunnen ondernemen. Dit in de vorm van huiskamers, keukens, een gezamenlijke binnenplaats en een pluktuin. Verder zal de gemeenschappelijke tuin een ontmoetingsplek worden voor bewoners van Calvariënberg en andere stadgenoten.

Het gemiddelde appartement van de bewoners bedraagt ongeveer 25 m², inclusief keuken en badkamer. Door het dynamische woonconcept genieten de bewoners hiernaast van 441 m² aan ruime gemeenschappelijke ontmoetingsruimten. Dit geeft de bewoners extra ruimte voor een comfortabele leefomgeving. Verder biedt Calvariënberg de vrijheid om binnen het wooncomplex afspraken te maken hoe de bewoners zo prettig mogelijk kunnen samenleven. Mocht je gezelschap willen, is dat te vinden in een van de gemeenschappelijke ruimtes. Wil je genieten van privacy? Dan kan dat ik je eigen woning.

appartement calvarieberg

 

De nieuwe bewoners van Calvariënberg
Starters, internationale werknemers, afgestudeerden, alleenstaanden en senioren zullen het Calvariënberg klooster hun nieuwe thuis noemen. Dit is mogelijk doordat de meeste appartementen vallen in de categorie ‘betaalbare huur’.
Met dit project wordt het mogelijk om betaalbaar te huren in de binnenstad. Zo wordt er ingespeeld op de grote vraag naar woningen en tegelijkertijd opnieuw ruimte gecreëerd in de beperkte binnenstad.

 

 maatschappelijk complex calvarieberg

Aandacht voor de toekomst
Het woonbouwproject is niet alleen duurzaam voor de mens, maar ook voor de planeet. Het gebouw zal worden voorzien van energielabel A, wat staat voor een zeer laag energieverbruik. Verder zal het complex volledig gasloos worden. Hierdoor garanderen we een duurzame en verantwoordelijke keuze voor de toekomst van het Calvariënberg klooster.

calvarieberg appartement

Voorzieningen

  • Eigen berging
  • Genoeg mogelijkheid om een parkeerplaats te huren
  • Ruime gezamenlijke ruimtes
  • Afgesloten fietsenstalling
  • Gezamenlijke wasmachines
  • Tuin / Pluk tuin
  • Eventuele huursubsidie
  • Lage maandlasten door energiezuinige woning

 

klooster calvarieberg

Meest gestelde vragen:

Hoeveel woningen komen er en hoe groot zijn ze?
In het Calvarie klooster komen 120 woningen.

De woningen hebben verschillende groottes, de vierkante meters verschillen van 21,5 m2 tot 55 m2.
 

Hoe is het wooncomplex bereikbaar?
Vanuit 4 verschillende entreegebieden:

  • Hoofdentree aan de Abtstraat
  • via fietsentree Abtstraat
  • via noordzijde Calvariestraat
  • via zuidzijde Hackenkamer

 

Welk energielabel heeft de woning?
Alle woningen hebben energielabel A, dit is het meest energiezuinige label en dit staat voor een duurzame woning.
 

Hoeveel parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen komen er en waar?
In nabijgelegen parkeergarages aan het Merkatplantsoen en Lenculenhof staan autoparkeerplaatsen ter beschikking. In de fietskelder onder Calvariënberg en bovengronds worden fietsparkeerplaatsen gerealiseerd. Op deze wijze kan gestructureerd parkeren van de fiets plaatsvinden en wordt voorkomen dat fietsen op straat tegen de muur of elders worden geparkeerd.
 

Wat wordt de sfeer rondom Calvariënberg?
Na de herontwikkeling van het Calvariënberg wordt het gebied gekenmerkt door een leefbaar en uitnodigend karakter. Bewoners genieten van een fijne woonomgeving welk gevormd is door sfeer voorkomend uit de samenhang en ontmoetingen die plaatsvinden in de vele gezamenlijke ruimtes. De fijne sfeer eindigt niet bij de voordeur, de omgeving rondom het voormalige klooster krijgt een nieuw karakter met een klassieke tint. De uitstraling vormt de verbinding tussen het harmonisch stadsbeeld en de monumentale ensembles waarbij de kloostertuinen de bewoners en omwonende samenbrengt om de leefbare sfeer te proeven.
 

Komen er studenten wonen?
Nee, de doelgroep is als volgt: senioren, internationale werknemers, afgestudeerden, starters en zorghulpen/buddy’s. In het huurcontract staat opgenomen dat er geen studenten mogen wonen.
 

Hoe wordt ervoor gezorgd dat er geen overlast qua afval is?
Conform gemeentelijke afval beleid, het complex heeft genoeg ruimte om intern afval op te slaan.

 

 

 

 

 

Zoeken