Een creatieve dagbesteding

Marian Gielen

Wonen Limburg verhuurt niet alleen huizen. We verhuren ook ruimtes aan bijvoorbeeld zorgorganisaties of sociale ontwikkelbedrijven. Zij hebben veel deelnemers die ontzettend creatief zijn. Dat geeft hen een nuttige dagbesteding én het levert veel moois op.

BEZIGE BIJTJES IN VENRAY
In wijkcentrum ’t Schöpke in Venray heeft Dichterbij een dagbesteding. Mensen met een licht verstandelijke beperking doen hier allerlei soorten werk: ze helpen in het restaurant waar buurtbewoners een hapje komen eten. Ze werken in de ruilwinkel in het gebouw. En ze maken en verkopen mooie creaties, zoals wenskaarten.

Angelien

Dol op priegelwerkjes
Angelien Jacobs is een van de deelnemers. Ze heeft ruime werkervaring op verschillende plekken. Maar in ’t Schöpke voelt ze zich helemaal thuis. “Ik vind het niet f ijn als er veel druk op het werk zit”, vertelt ze. “Hier kan ik in mijn eigen tempo werken. Ik doe bijvoorbeeld aan diamond painting. Dat is echt een priegelwerkje. Daar hou ik van!”

3D-kaarten maken
Angelien maakt ook 3D-kaarten. Die worden verkocht in de winkel bij de dagbesteding. Elk seizoen zijn ze anders; in december was ze bijvoorbeeld druk met de kerstkaarten. Daarnaast helpt ze met het schoonmaken van het bestek in het restaurant. “De sfeer is erg leuk”, vertelt ze. “Iedereen wordt hier in zijn waarde gelaten. En ik vind het fijn om met mijn handen bezig te zijn. Dan voel ik rust in mijn hoofd en heb ik geen zorgen om vervelende dingen die soms in het leven gebeuren.”

MEEDOEN IN MAASBRACHT
Bij PSW in Maasbracht draait het project Ontmoeten & Ontwikkelen. Dat is bedoeld voor mensen die het even lastig vinden om mee te doen in de maatschappij. Bij PSW doen ze verschillende soorten werk. De een zit achter de naaimachine, terwijl de ander elektrische apparaten uit elkaar haalt om de onderdelen te recyclen.

Ziad

Tegen de muur praten
Eén muur in de ruimte van Ontmoeten & Ontwikkelen hangt helemaal vol met schilderijen van Ziad. Ziad kwam in 2014 vanuit Syrië naar Nederland. De eerste vijf jaar ging het hem voor de wind. Daarna zaten een paar dingen tegen en kwam hij thuis te zitten. “Ik had goed Nederlands geleerd en was echt iets aan het opbouwen”, legt hij uit. “Maar na mijn scheiding had ik mijn hoofd vol problemen. Toen praatte ik alleen nog thuis tegen de muur.”

Tekenaar en kleermaker
In Syrië was Ziad onder meer reclametekenaar en kleermaker. Bij Ontmoeten & Ontwikkelen pakte hij die creativiteit weer op. “Ik schilder hier en thuis in mijn schuurtje”, zegt hij. “Het liefst schilder ik dieren en de natuur. Daarnaast ben ik weer begonnen met stoffen te werken. Het is fijn dat ik hier op mijn gemak met mijn handen bezig kan zijn. Te veel druk is niet goed voor mijn lichaam en mijn geest.”

VOLOP CREATIVITEIT IN PANNINGEN
In een prachtige oude steenfabriek in Panningen is het elke dag een drukte van belang. Zorgorganisatie Daelzicht heeft hier het creatieve Atelier Oet de Verf gevestigd. Het atelier maakt deel uit van Dagcentrum De Steenfabriek van Daelzicht, dat sinds kort in hetzelfde gebouw zit. Er zijn allerlei activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Van kleien, schilderen en dansen tot productiewerk. De kunstwerken die hier worden gemaakt, zijn te koop in de winkel van Atelier Oet de Verf.

Fenna

‘Alles even loslaten’
Fenne, Lieke en Tessa wonen alle drie in de zorgappartementen van Wonen Limburg naast De Steenfabriek. Ze doen wekelijks mee aan de activiteiten van Daelzicht. “Ik heb best een volle week met verschillende activiteiten”, vertelt Tessa. “Als ik schilder kan ik alles even loslaten.”

Schalen met bloemmotief
Ook voor Fenne is creativiteit een uitlaatklep. “Oordopjes in en geen prikkels. Heerlijk. Ik werk veel met keramiek; ik maak bijvoorbeeld schalen en vazen. Het verbaast me elke keer hoe creatief ik eigenlijk ben. Het is leuk dat de klanten van de winkel ons werk ook mooi vinden. Iemand had een schaal van mij gezien met een bloemenpatroon. Toen heeft ze gevraagd of ik speciaal voor haar een vaas wil maken met datzelfde patroon.”

Ieder een specialisme
De drie dames hebben allemaal een eigen specialisme. Fenne maakt dus mooie schalen met bloemmotieven. Tessa verft graag en dan het liefst poezen. Thuis heeft ze een prachtige paspop staan die ze zelf beschilderde. En Lieke is specialist vogelnestkastjes. “Die beschilder ik. Vaak met mensen die elkaars hand vasthouden. Thuis maak ik ook schilderijen en kook ik graag.”

Fijne werkplek
Alle drie vinden ze De Steenfabriek een fijne werkplek. Fenne: “Je kunt hier jezelf zijn. De begeleiders houden rekening met wat je leuk vindt. En wat je wel of niet kan.” Dat vindt ook Lieke. En Tessa: “Ik voel een soort vrijheid als ik hier ben.”

 

Uitgelicht

Zoeken