Kunst verbindt

Marian Gielen

Kunst brengt mensen dichter bij elkaar. Bijvoorbeeld omdat u met anderen naar een kunstwerk kijkt en erover in gesprek raakt. Of heel letterlijk: op sommige kunst kunt u gezellig samen uitrusten na een wandeling!

VENLO: KUNST OM OP TE ZITTEN
In de Anne Frankstraat in Venlo komt een houten kunstwerk dat tegelijkertijd een zitbankje is. Kettingzaagkunstenaar Eva van Wijlick maakt dit kunstwerk. Vooraf ging ze met bewoners in gesprek over het ontwerp. “De verhalen van de bewoners verwerk ik in het ontwerp”, vertelt ze. “Zodat iedereen eraan heeft meegewerkt. Het is de bedoeling dat het bankje op die manier de verbinding in de buurt versterkt.”

Eva

Groot genoeg voor de kettingzaag
Eva werkt al van jongs af aan met de kettingzaag. “Mijn vader maakt houtsculpturen als fulltime baan”, vertelt ze. “Daardoor wilde ik zo jong mogelijk beginnen om dit ook te kunnen. Op mijn negende was ik groot genoeg om de kettingzaag te bedienen. Toen mocht ik van mijn vader gaan oefenen met zagen. Dit vond ik zo leuk dat ik het nu nog steeds doe. Ik heb al meegedaan aan meerdere evenementen, festivals en wedstrijden.”

Eva3

Mensen samenbrengen
Toen Eva begon, had ze een droom: overal ter wereld een houtkunstwerk maken. “Heel leuk om in mijn eigen Venlo te beginnen”, lacht ze. “Ik hoop dat het een fijne ontmoetingsplek wordt en een plaats om uit te rusten. Ik vind het heel leuk dat mensen mij hun verhalen hebben verteld. Hopelijk brengt het bankje mensen samen!”

HEERLEN: KUNST IN EEN OUD KANTOORGEBOUW
In Heerlen kocht Wonen Limburg eind 2023 een groot oud kantoorgebouw van DSM. Dit wordt straks een woongebouw met zo’n 160 appartementen. Voor het zover is, wilden we graag met de buurt in gesprek over de toekomst van het gebouw. Daarom nodigden we heel de buurt uit. Niet voor een ‘gewone’ inspraakavond’, maar voor een heus kunstproject!

Tien kunstenaars
“Eerst kozen we tien kunstenaars die in het gebouw aan het werk gingen”, vertelt manager Publieke Waarde Lars Rompen van Wonen Limburg. “Die lieten zich inspireren door de geschiedenis van het gebouw en het gebruik door DSM. Van hun kunstwerken maakten we een tentoonstelling voor de buurt.”

Theater over de mijnsluiting
Voor het tweede deel van het project  werkten we samen met een jonge theatergroep: Spielplatz. Lars: “Zij maakten een voorstelling over de sluiting van de mijnen, en wat dat deed met de mijnwerkers. Die voerden ze in september vorig jaar op in het voormalig DSM-gebouw, als onderdeel van het Heerlense cultuurfestival Cultura Nova. Ik heb er echt bewondering voor hoe zij in korte tijd zo’n sterke voorstelling hebben neergezet.”

Voorstelling

Andere manier van kijken
“Voor ons was het een heel geslaagd project”, vertelt Lars. “Kunstenaars kijken op een andere manier naar zo’n gebouw. Dat heeft ons nieuwe inspiratie opgeleverd. Daarnaast was het een mooie manier om buurtbewoners naar het gebouw te trekken. En om met hen in gesprek te gaan. Eén buurtbewoner zei tegen mij: ‘Ik woon al veertig jaar naast het gebouw, maar ik was er nog nooit binnen geweest’.”

Een betrokken buurt
Die betrokkenheid van de buurt is belangrijk voor ons, legt Lars uit: “Met deze ontwikkeling komen er heel veel nieuwe huizen in de buurt. En dus nieuwe bewoners. Het is belangrijk om buurtbewoners bij zo’n grote verandering te betrekken. Zodat ze weten wat er  gaat gebeuren en daar hun zegje over kunnen doen. Dit kunstproject was  daar een heel mooi middel voor.”

Uitgelicht

Zoeken