Een sportschool voor de geest

Marian Gielen

Het is donderdagavond zeven uur: in Wijkcentrum Brukske in Venray begint de overwegingsgroep. Op steeds meer plekken in de provincie hopen we dit soort groepen te gaan ondersteunen. Maar hoe
gaat het er eigenlijk aan toe in zo’n groep?

‘Hoe was jouw week?’
Ervaringsdeskundige Marcello van den Anker had vooraf gewaarschuwd: “Het is lastig te beschrijven wat een overwegingsgroep precies is.” Dat blijkt deze donderdagavond. De simpelste omschrijving: een overwegingsgroep is een groep van maximaal vijftien mensen. Een keer in de week komen ze twee uur bij elkaar en stellen ze elkaar één simpele vraag: hoe was jouw week?”

Luisteren naar het antwoord
Die korte omschrijving klinkt misschien gek. Want elke dag vragen we elkaar toch: Hé, hoe gaat het? Maar hoe vaak luisteren we naar een antwoord dat langer is dan ‘goed’? Daar is in de drukte van alledag meestal te weinig tijd voor.

Alle leeftijden en achtergronden
De deelnemers die die avond in Venray bij elkaar komen, zijn van alle leeftijden en achtergronden. Er zijn mensen bij die wel iemand willen om mee te praten. Maar die liever niet naar een zorgprofessional gaan. “Naar een psychiater? Dan word ik hartstikke gek”, zegt een deelnemer half grappend. Er zijn mensen bij die het zwaar hebben of hebben gehad. Verslaving. Armoede. Onzekerheid. “Maar je hoeft geen problemen te hebben om naar een overwegingsgroep te gaan”, zegt ervaringsdeskundige Van den Anker. “Je kunt ook gewoon komen voor de gezelligheid.”

Koffie met vlaai
Een voor een vertellen de deelnemers over hun week. Er komt verse ellende voorbij. Maar er wordt ook gelachen. Veel zelfs. En deelnemers steunen elkaar. “Ik heb zoiets ook weleens meegemaakt. Weet je wat ik toen deed? Misschien is dat ook iets voor jou…”. Halverwege is er koffie met vlaai, want een van de deelnemers is jarig.

‘80 Procent komt terug’
Van den Anker heeft al bijna twintig jaar ervaring met overwegingsgroepen. “Van de mensen die ik uitnodig, blijft 80 procent terugkomen. Er zijn ook deelnemers die een vriend of vriendin meenemen. Mensen vinden het gezellig, het doorbreekt de sleur van de week. Er ontstaan nieuwe contacten en vriendschappen. Eigenlijk gewoon zoals het leven zou moeten zijn.”

Vlinders van gips
Een van de deelnemers maakt als hobby vlinders van gips. Ze geeft er een aan een andere deelnemer, die daar een week eerder om had gevraagd. Complimenten uit de groep: wat een mooi werk! Meteen ontstaan er ideeën: kunnen we niet een Facebookpagina beginnen met jouw vlinders? Daar zijn echt veel liefhebbers voor!

Positieve aandacht
Van den Anker: “Die positieve aandacht voor elkaar is belangrijk. Iedereen voelt zich daardoor vrij om over problemen te praten. Maar we hebben het ook over wat juist wél goed gaat. Daardoor leren mensen in de groep anders naar zichzelf kijken. En dat is vaak een eerste stap om je beter te voelen. Ik zeg weleens: om ons lichaam gezond te houden, gaan we naar de sportschool. En om onze geest gezond te houden, gaan we naar de overwegingsgroep.”

Zoveel beter
Na afloop lopen twee deelnemers naar de auto. Een van de twee is voor het eerst, de ander komt wekelijks. “Ik voel me altijd zóveel beter als ik hier wegga”, zegt ze. “Daarom heb ik mijn vriendin meegenomen; dat gun ik haar ook.”

Meer weten over de overwegingsgroep?
Wonen Limburg ondersteunt de overwegingsgroepen, maar ze zijn zeker niet alleen voor bewoners van Wonen Limburg. Iedereen is welkom. In de toekomst hopen we dat er in elke gemeente in Limburg een overwegingsgroep is. Wilt u meedoen? Of heeft u vragen? Bel dan ervaringsdeskundige Marcello van den Anker: 06 - 83 26 44 09. Een bericht via WhatsApp of sms mag ook.

Uitgelicht

Zoeken