Ervaring? Delen wordt gewaardeerd!

Marian Gielen

Iedereen doet in zijn leven waardevolle ervaringen op. Of het nou werkervaring is of levenservaring. Je hebt de ervaring van je culturele achtergrond en van je opvoeding. Van je hobby’s, sport en vrijetijdsbesteding. Door die ervaring te delen, kun je bijdragen aan een fijnere buurt.

 Chaib Ramdani

Chaib Ramdani werd ruim twintig jaar geleden actief in de wijk Donderberg in Roermond. “We waren jong, we waren sportief. We wilden iets, maar hadden niemand die ons verder kon helpen. We zochten iemand die ons begreep. Die dezelfde achtergrond had als wij. Die de wijk kende. Toen we die niet konden vinden, zijn we zelf dingen gaan organiseren.”

Positief aanwezig in de buurt
Ramdani en zijn vrienden begonnen een zaalvoetbalteam. “Maar het ging ons niet alleen om de sport”, vertelt hij. “Op de Donderberg waren jongeren die op straat rondhingen. Dat leverde weleens overlast op. Voor dat soort jongeren is sport een manier om bij elkaar te komen. Om te groeien als mens. Daardoor zijn ze positief aanwezig in de buurt. In plaats van dat ze overlast veroorzaken.”

Van straathoek naar eredivisie
Het zaalvoetbalteam van Ramdani is uitgegroeid tot een eredivisieclub: Tigers Roermond. Rondom het voetbal ontstonden allerlei andere initiatieven voor de buurt. Bekend is het ramadanproject: honderd jongeren die dagelijks boodschappenpakketten en maaltijden uitdelen aan mensen in de buurt. En er is een samenwerking met Wonen Limburg in het Klusteam. Deelnemers helpen daarin buurtbewoners met klusjes in en om het huis.

 Oussama Moufid

Sinds 2012 hebben alle initiatieven in de Donderberg een eigen thuisplek in de wijk: jongerencentrum DB4ALL. Er is financiële steun van de provincie en gemeente. En er zijn samenwerkingen met onder meer jeugdzorg, scholen, dagbesteding en de reclassering. Oussama Moufid deed deze zomer een mooi project vanuit DB4ALL. Hij merkte dat sommige kinderen door corona achterliepen met hun schoolwerk. “Daarom bedachten we samen met onder meer Wonen Limburg: 4Kids”, vertelt hij. “We hielpen dertig kinderen twaalf weken lang met schoolwerk. Om zo hun achterstand weg te werken.”

Professioneel kickboksen
De begeleiding van 4Kids ging verder dan schoolwerk alleen, legt Oussama uit. “We vroegen de kinderen wat hun droom was. Die probeerden we daarna stapsgewijs waar te maken. Zo waren er een paar jongens die graag kickbokser wilden worden. Voor hen regelden we een training met professionele kickboksers. Een ervaring die ze nooit meer vergeten.” Ook Chaib Ramdani is positief over het project: “Die kinderen vinden het fantastisch om ‘meester Oussama’ op straat tegen te komen. Oussama is jong, hij kent die jongens en kent de buurt. Hij is een rolmodel voor ze.” Kijk ook op tigersroermond.nl

 Amina en Asmaa

Amina Sebbar heeft een multicultureel gezin. In haar omgeving zag ze dat mensen met een andere culturele achtergrond niet altijd aansluiting vinden in hun leefomgeving. Sebbar: “Er zijn natuurlijk heel veel activiteiten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. En van elkaar kunnen leren. Maar mensen met een andere culturele achtergrond komen daar bijna niet. Daar wilde ik graag verandering in brengen. Daarom begon ik onder meer met opvoedondersteuning voor islamitische gezinnen.”

Kleur & kracht
Sebbar wilde graag nog meer doen om haar ervaring en talenten voor anderen in te zetten. Vorig jaar richtte ze samen met lifeen kindercoach Asmaa Darkaoui in Venray de stichting Kleur & Kracht op. Darkaoui: “Mensen hebben allerlei talenten. Die komen er meestal alleen uit als de omgeving dat stimuleert. Met al onze projecten willen we zorgen voor zo’n omgeving. Waarin mensen waardering en complimenten krijgen. Dat gaat van een gezellige high tea tot hulp bij de opvoeding. We roepen iedereen in Venray op: laat ons weten waar je behoefte aan hebt!” Meer weten? Stichtingkleurenkracht.nl

 Hanneke Drohm

Hanneke Drohm werkte lang als verslaggever voor de Limburger. In haar vrije tijd was ze erg actief in het jeugdwerk. Nu zet ze die ervaringen in om een kinderkrant te beginnen in Roermond en Roerdalen. “In de kinderkrant lezen kinderen het nieuws uit hun eigen omgeving”, vertelt Drohm. “Geschreven op een manier die ze aanspreekt. Zo raken ze betrokken bij hun buurt en de mensen die er wonen. En lezen is natuurlijk altijd goed voor je!”

Gratis voor iedereen
Drohm wil dat alle kinderen in Roermond en Roerdalen de krant kunnen lezen. Daarom heeft ze ook basisscholen gevraagd om de krant in de klas te gebruiken. Drohm: “Het is een heel werk om alles te organiseren. Ik heb scholen benaderd, bibliotheken, het jongerenwerk, de gemeente, kinderwijkraden… En er moeten natuurlijk investeerders komen, zodat de krant voor kinderen gratis kan zijn.”

Bijdragen aan de ontwikkeling
Tegen het regelwerk zag Drohm wel een beetje op, geeft ze toe. “Maar het is me erg meegevallen”, lacht ze. “Iedereen is heel enthousiast over het idee. En als straks alles geregeld is, kan ik gaan doen waar ik goed in ben: een mooie krant maken. Ik ben best trots dat ik hiermee straks bijdraag aan de ontwikkeling van kinderen.”

Uitgelicht

Zoeken