Een ander raken met uw creativiteit

Marian Gielen

“Creatief bezig zijn zorgt voor een geluksgevoel”, vertelt directeur Mens & Maatschappij Marty van Dam. “Je groeit als mens als je zelf iets bedenkt of maakt. Dat gevoel kun je ook doorgeven aan anderen. Met jouw creativiteit kun je een ander echt raken.”

Pizza’s bakken met bewoners
“Een mooi voorbeeld is een Wonen Limburg-collega die aan handlettering doet”, vertelt Van Dam. “Zij maakte in coronatijd kaartjes en posters om bewoners een hart onder de riem te steken. Een andere collega heeft een liefde voor pizza’s. We hebben als Wonen Limburg een pizzakar gekocht en bakken pizza’s met bewoners. Een heel mooie manier om met bewoners in gesprek te komen. En dat ontstaat allemaal vanuit één iemands creativiteit.”

Ieders verhaal vertellen
Die creativiteit zit overal in de Limburgse wijken en buurten, ziet Van Dam. “Ik ken zó veel bewoners met fantastische creatieve talenten”, vertelt ze. “Ik vind het heel belangrijk om hun verhalen te vertellen. Daardoor raken anderen hopelijk weer geïnspireerd. Zo zet je iets in werking wat heel veel levens kan raken.”

Een van die creatieve Wonen Limburg-collega’s is Ellen van der Werf uit Urmond. “Een jaar of zes geleden zei een vriendin: ‘Kom eens bij mij schilderen’. Ik dacht dat het niks voor mij was, maar probeerde het toch. Toen merkte ik al snel dat het mijn grote passie is. Inmiddels schilder ik veel. Ik doe ook de kunstacademie en geef zelf workshops. Ik ben er elke dag mee bezig, wel tien tot vijftien uur per week.”

Een andere kant van jezelf
“Schilderen geeft me een bepaalde rust. Ik kan soms heel druk zijn in mijn hoofd. Maar als ik met een schilderij bezig ben, denk ik alleen daaraan. Bijna al mijn collega’s weten dat ik schilder. Ik heb weleens iets gemaakt voor een collega die wegging. Voor iemand die 50 werd. En voor iemand die ging trouwen. Het is mooi dat ik die kant van mezelf ook op mijn werk kan laten zien.”

Meer kleurrijk werk van Ellen zien? Ga naar kwastenenverf.com.

Uitgelicht

Zoeken