Een halve eeuw vooruitkijken? Best moeilijk!

ine

Huizen bouwen we gewoonlijk voor minstens vijftig jaar. Dat is best ingewikkeld. Want over een halve eeuw ziet de bevolking er heel anders uit dan nu. En mensen hebben tegen die tijd nog eens heel andere woonwensen. Passen de huizen die we nu bouwen daar dan nog wel bij?

wim hazeu

Natuurlijk kunnen we sommige dingen voorspellen. Op veel plekken in Nederland zien we bijvoorbeeld het aantal oudere mensen toenemen. Dan zou je zeggen: er is straks meer behoefte aan huizen voor ouderen. Maar zelfs dat is niet zo simpel als het lijkt. Als er mensen met pensioen gaan, moet iemand anders namelijk hun werk overnemen. Op veel plaatsen in Limburg zijn dat arbeidsmigranten. Dat zijn vaak jongere mensen, die ook graag een fijne woonplek bij ons willen huren.

U begrijpt: bouwen voor de toekomst is een ingewikkelde puzzel. Daarom heeft Wonen Limburg een portefeuilleplan. Daarin staat hoe ons huizenbezit er in de verschillende regio’s uit moet zien. Elke twee jaar kijken we of die ideeën nog kloppen. En zo nodig passen we ze aan. 

Daarbij weten we één ding zeker: de werkelijkheid pakt altijd anders uit dan onze plannen op papier. Het is onze opdracht om tóch een goed passende huizenvoorraad te hebben. Nu en in de toekomst. In deze In de buurt van… leggen we u uit hoe we daarvoor zorgen. 

Wim Hazeu
Bestuurder Wonen Limburg

Uitgelicht

Zoeken