Thuis zonder zorgen

Marian Gielen

Voor mensen die zorg nodig hebben of bijvoorbeeld slecht ter been zijn, is een passend huis extra belangrijk. Voor hen is thuis vooral een plek waar ze ondanks hun beperking toch maximale vrijheid hebben.

PIET EN RIET VAN DER SANDEN: OOGJE OP DE GEERTENHOF
Piet en Riet van der Sanden hadden het zich al lang voorgenomen: ze wilden vóór hun pensioen verhuizen naar een appartement. Het huis waar ze 43 jaar hadden gewoond telde drie verdiepingen. Als een van hen ooit slechter ter been werd, vonden ze dat niet handig. Riets moeder woonde in woongebouw de Geertenhof in Weert. Daar zouden ze ook graag naartoe verhuizen.

Foto Piet en Riet

Herseninfarct tijdens verhuizing
Twee keer kwam er een flat vrij in de Geertenhof, maar beide keren werd het huis toegewezen aan een andere geïnteresseerde. Gelukkig was het de derde keer wel raak. Vol enthousiasme gingen ze in hun nieuwe huis aan de slag. “Piet is een echte doe-het-zelver”, vertelt Riet. “Toen we na een dag klussen in de nieuwe flat thuiskwamen, kon hij opeens zijn arm niet meer bewegen. Het bleek een herseninfarct.”

Op tijd de stap gezet
Piet en Riet zijn hun hele leven heel actief geweest. “We wilden na ons pensioen graag een aantal reizen maken”, vertelt Riet. “Dat zit er nu niet meer in. Ik ben heel blij dat we de stap naar de Geertenhof op tijd hebben gemaakt. De dokter zit hier tegenover en het ziekenhuis is in de buurt. Met lekker weer kunnen we makkelijk de stad in om koffie te drinken. En in de gemeenschappelijke ruimte van het gebouw is elke dag wat te doen. Daar doe ik ook vrijwilligerswerk. Zo blijf ik bezig en kan ik toch een oogje op Piet houden.” 

Alles gelijkvloers
In de jaren daarna kreeg Piet nog twee herseninfarcten. Nu is de linkerkant van zijn lichaam verlamd. “In het oude huis had ik niet kunnen blijven wonen”, vertelt hij. “Hier gelukkig wel. Er is een lift in het gebouw en in huis is alles gelijkvloers. Het is ook fijn dat alle voordeuren aan een dichte gang liggen. Daar loop ik vier keer per dag met mijn rollator om in beweging te blijven.”

DAWN ELLSON: IN DE BUURT VAN WERK, FAMILIE EN VRIENDEN
Dawn Ellson is medewerker Woonservice bij Wonen Limburg in Roermond. Ze werd geboren met een lichamelijke beperking, waardoor ze moeilijk loopt. “Het thuisgevoel is voor mij: in de buurt zijn van familie en vrienden”, vertelt ze. “Ik heb nooit ergens anders gewoond dan in Roermond en ik wil hier ook niet weg. Ik kies er heel bewust voor om alles wat ik belangrijk vind in de buurt te hebben.” 

Foto Dawn

Welkom op het werk
Dawn kan met haar scootmobiel naar haar werk in het Wonen Limburg Huis. Tijdens het werk loopt ze op krukken. “Ik voel me op mijn werk heel welkom. Maar sommige dingen zijn lastiger voor mij. Ik kom bijvoorbeeld niet zo vaak als mijn collega’s bij bewoners over de vloer. Gelukkig spreek ik in de buurtwinkel wel veel bewoners.”

Nuttige ervaring
Soms komt Dawns levenservaring haar goed van pas. “Ik spreek weleens oudere bewoners die het moeilijk vinden om hulp aan te nemen. Of om bijvoorbeeld de stap te maken van een groot huis naar een seniorenwoning. Ik kan ze dan uitleggen waarom dat toch verstandig kan zijn. Ik weet uit ervaring hoeveel vrijheid het juiste huis je kan geven.” 

Uitgelicht

Zoeken