Bewoners maken hun buurt

ine

Dit jaar organiseerden we opnieuw de prijsvraag ‘Trots op mijn buurt’. Bewoners konden op een creatieve manier laten zien waarom juist hun buurt de mooiste, leukste of gezelligste is. De winnaars ontvangen een geldbedrag om hun buurt nog mooier te maken. Vorig jaar organiseerden we ‘Trots op mijn buurt’ ook al. Hoe gaat het een jaar later met de projecten die toen in de prijzen vielen? De initiatiefnemers van een buurttuin in Baexem en een ontmoetingsplek in Horst vertellen het.

baexem

Elkaar ontmoeten op straat
Arian Linders is een van de initiatiefnemers van de buurttuin in Baexem. “Er is hier een groep bewoners die elkaar regelmatig op straat spreekt”, vertelt hij. “Eigenlijk zochten we een leuk buurtplekje om elkaar te kunnen ontmoeten. Er was een groenstrook in de buurt waar niks mee gebeurde. In overleg met de gemeente mochten we daar een ontmoetingsplek van maken.”

Van jong tot oud
Met een aantal andere bewoners vormde Linders een werkgroep. Een van hen is Maria Nies. “Iedereen was meteen enthousiast”, vertelt zij. “We wilden allemaal een plekje waar buurtbewoners van jong tot oud elkaar konden ontmoeten. Daarom is er nu een speelplek voor de kinderen en een picknickplek voor jong en oud. En een tuin die een aantal mensen uit de buurt samen onderhoudt.”
Mooi voor elkaar De buurtbewoners gaan dus zelf aan de slag met snoeischaar en schoffel. “We hebben goede afspraken met de gemeente”, zegt Linders. “Bijvoorbeeld over het ophalen van het snoeiafval. Verder houden we alles zelf bij. Het is leuk om te zien dat de tuin goed wordt gebruikt. Met regelmaat zitten er groepjes mensen van buiten de buurt aan de picknicktafels. Dan denken wij: dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen.”

Van prikkelstruiken naar een speelplek
In de buurt Pelslap en ’t Veldje in Horst hebben buurtbewoners zich ook ingezet voor een ontmoetingsplek. Karlijn Weijs is een van de initiatiefnemers. “Er zijn best veel kinderen in de buurt”, vertelt ze. “En die spelen graag buiten. Met een drukke weg voor de deur is dat niet altijd fijn. Daarom gingen we met de gemeente in gesprek. Van een strook prikkelstruiken wilden we graag een ontmoetingsplek voor de buurt maken.”

Zelf regelen
De gemeente was duidelijk: de bewoners mochten hun gang gaan. Maar ze moesten wel alles zelf regelen. Weijs: “We zijn op zoek gegaan naar sponsoren en hebben samen de handen uit de mouwen gestoken. Nu hebben we een mooi speelveldje met een hek erom. En er staat een soort houten bank rondom een boom die er al was. Daar kun je lekker op zitten, maar het is ook een leuk speeltoestel voor de kinderen.”

Welkome bijdrage
De bijdrage die de bewoners van Wonen Limburg kregen, was heel welkom. “Daardoor konden we alles versneld uitvoeren”, zegt Weijs. “Superfijn natuurlijk. En bij de opening stond de bestuurder van Wonen Limburg hier op het springkussen. Als je iets voor je buurt doet, is het toch fijn als dat gezien wordt.” De pluktuin Laefhof en de bewonerscommissie Muntherveste hebben dit jaar een mooi geldbedrag gewonnen met de prijsvraag ‘Trots op mijn buurt’. Nieuwsgierig naar de andere winnaars? Kijk op wonenlimburg.nl/trotsopmijnbuurt.

Uitgelicht

Zoeken