Meer saamhorigheid in samenwoonprojecten

ine

In heel Limburg zien we dat mensen behoefte hebben aan saamhorigheid. Mensen vinden het fijn om naar elkaar om te kijken. Als woningcorporatie willen we dat ondersteunen. Daarom bedachten we samenwonenprojecten: woonplekken waar extra aandacht is voor de onderlinge band tussen bewoners.

geertenhof

De Geertenhof
Voordat we het woord ‘samenwonenprojecten’ bedachten, was er de Geertenhof in Weert. Daar zorgt een heel actieve bewonersgroep ervoor dat alle bewoners meedoen. Er zijn koffiemomenten en gezamenlijke spelletjes. En als het nodig is, doen bewoners een klusje bij de buren of een boodschap voor een medebewoner.

Chef-koks en erwtensoep
Maril Donkers is lid van de activiteitenvereniging in het gebouw. “We hebben een grote groep vrijwilligers die zich inzet voor alle bewoners”, vertelt ze. “Er zijn mensen die graag klussen en daarmee hun buren helpen. Ik heb zelf horeca-ervaring, dus ik ben altijd druk in de kantine. En er zijn twee voormalige chef-koks in het gebouw. Met lekker weer zitten hier soms wel twintig man op het terras. En deze winter wordt er voor het eerst erwtensoep gemaakt voor de bewoners. Zo houden we de verbinding ook in de donkere maanden vast.”

Sterker na corona
In de coronatijd bleek maar weer hoe belangrijk die onderlinge verbondenheid is. Donkers: “Er zijn bewoners ernstig ziek geworden en overleden. Iedereen was dus heel voorzichtig. Toch hebben we ook in die moeilijke tijd de verbondenheid behouden. Buren maakten op afstand een praatje met elkaar. Of deden boodschappen voor een zieke buur. Zo bleef de band behouden. Daardoor zit de kantine nu zelfs voller dan voor corona.”

Van Geertenhof naar Waagmeesterhof
In de Geertenhof ontstond die saamhorigheid vanzelf. In het Waagmeesterhof in Weert werd daar heel bewust op aangestuurd. De bouw van hofje het Genietschap was namelijk een idee van Chantal Saes, Trudy Habbets en de toekomstige bewoners zelf. Zij zochten een woonplek waar bewoners met elkaar de afspraak hebben om er voor elkaar te zijn. Dat leverde een uniek project op.

Vanaf het begin betrokken
Willy van Diest was vanaf het begin betrokken bij de plannen voor hofje het Genietschap. “We zagen een bewonersgroep voor ons die op elkaar let, voor elkaar zorgt als dat nodig is, maar ook elkaars privacy respecteert”, vertelt hij. “Bovendien willen we een afspiegeling van de maatschappij zijn. In dit project komt dat allemaal bij elkaar.”

Boven verwachting
De huizen van hofje het Genietschap werden dit jaar opgeleverd. “De klik tussen de bewoners is boven verwachting goed”, vertelt Van Diest. “De een vindt het heerlijk om in de tuin te werken. Die onderhoudt dus de tuintjes van zijn buren. De ander is heel handig en doet klusjes bij de bewoners. Zo helpen we elkaar. En we komen regelmatig samen in de gemeenschappelijke ruimte. Daar doen we spelletjes of we kletsen gewoon wat.”

Antwoord op maatschappelijke vraagstukken
Van Diest ziet deze woonvorm als een antwoord op veel maatschappelijke vraagstukken. “Ik merk dat er in de samenleving behoefte is om dingen samen te doen. Dat geldt ook voor onze eigen buurt. We nodigen de bewoners in de omgeving van het ons hofje ook graag uit om onze gemeenschappelijke ruimte te gebruiken.”

Doorstroom op de woningmarkt
Bovendien draagt het hofje bij aan de doorstroom op de woningmarkt, ziet Van Diest. “Ik ben zelf het beste voorbeeld”, zegt hij. “Mijn vrouw en ik woonden in een groot koophuis. Daar woonden we prettig, dus het was lastig om het op te geven. De saamhorigheid in het hofje gaf de doorslag. Nu woont er in ons oude huis een gezin met kinderen. Zo krijgen zij ook een kans op de woningmarkt.”

Wethouders op bezoek
De uitstraling van het project gaat dus veel verder dan het hofje. Er is net een groep wethouders op bezoek geweest die alles wil weten van het project voor hun eigen gemeente. Er is veel contact met de omliggende straten. Studenten van een mbo-school in de buurt komen er ook over de vloer. Zij maakten een website voor het hofje en organiseren binnenkort een high tea voor de bewoners. Misschien gaan ze ook helpen met het ontwerp van de tuin. Van Diest: “Zo verspreiden we de gedachte achter ons hofje door heel Nederland!”

Meer weten over dit bijzondere hofje? Kijk op hofje-het-genietschap.nl.

hofh

Uitgelicht

Zoeken