Een groene stad is een gezonde stad

ine

Jaren geleden was ik in de Noord-Ierse stad Belfast. Daar zag ik heel veel experimenten met groen in de stad: groene muren, geveltuinen en groene daken. Dat vond ik om twee redenen interessant.

Ger Peeters

In de eerste plaats is een groene stad een gezonde stad. In een stenen omgeving kan het regenwater niet weglopen. En het wordt er snikheet in de zomer. Bovendien krijgen planten en dieren geen kans op al dat beton. 

De tweede reden is zeker zo belangrijk. Een vriendelijke, groene omgeving bepaalt hoe mensen met elkaar omgaan. Samen werken aan vergroening brengt mensen samen. En iemand die de plantjes in de straat eigenhandig heeft gepoot, voelt zich verantwoordelijker voor die straat.

Daarom speelt groen een rol in alle plannen die we ontwikkelen. Of het nou nieuwbouw is of renovatie van bestaande huizen. Sterker nog: het hoeft niet eens een gebouw van Wonen Limburg te zijn. Soms kijkt een woongebouw uit op een groot plat dak, bijvoorbeeld van een winkel. Dan gaan we in overleg met de winkelier: ‘Ziet u het zitten als wij uw dak veranderen in een daktuin?’ 

Al dat groen heeft wel wat liefde en aandacht nodig. Vergroenen kunnen we daarom alleen als u ons helpt. Op veel plekken doen bewoners zelf het onderhoud van het groen op of rond hun huis of woongebouw. Dat levert veel voldoening op. En leuke contacten met de buren. Heeft u zelf een idee voor een groenere wijk of buurt? Neem dan contact met ons op. Samen maken we er werk van.  

Ger Peeters
Bestuurder Wonen Limburg

Uitgelicht

Zoeken