De kracht van een klein gebaar

Marian Gielen

Anita Joosten uit Horst is verknocht aan ‘haar’ Norbertuswijk. Zij zet zich elke dag in voor meer verbinding in de wijk.Niks groots, maar simpel: je hand opsteken naar de buurvrouw. Samen een kop koffie drinken. Een kaartje door de brievenbus. Kleine gebaren die een groot effect hebben.

Rufa

Bij Wonen Limburg koesteren we die kleine gebaren. Als je ze allemaal bij elkaar optelt, kun je er namelijk grootse dingen mee bereiken. Een mooi voorbeeld is het verhaal van Hessel Fürst. Hij stond 5 jaar geleden voor het eerst in ons blad. Samen met andere bewoners van Aurora in Heerlen werkte hij mee aan een kunstproject. Ze beschilderden hun woongebouw, met de boodschap: ‘Dit gebouw mag gezien worden. Wij mogen gezien worden.’

Nu is Hessel een van de gezichten van de aanpak van Heerlen-Noord. Een stadsdeel waar we samen met de gemeente, provincie, collegacorporaties en andere partijen keihard werken aan de leefbaarheid. Een enorm project dat jaren gaat duren. Maar het begon allemaal met bewoners die een kwast oppakten en zeiden: ‘Hoor ons verhaal. Het is de moeite waard.’   

De kracht van verhalen is enorm. Ze helpen ons meer begrip te krijgen voor de ander. Ze zijn een bron van trots. Of van troost. En dat hoeft helemaal niks groots te zijn. Iedereen heeft een verhaal. Voor dit vijftigste nummer van ons bewonersblad gingen we op bezoek bij willekeurige bewoners van huisnummer 50. Allemaal hadden ze een prachtig verhaal te vertellen.

Dit is mijn eerste column in dit blad. Sinds kort ben ik samen met Ger Peeters bestuurder van Wonen Limburg. Ik ben er enorm trots op dat ik in deze rol naar de verhalen van bewoners mag luisteren. Om er daarna iets waardevols mee te doen. Met een maximale positieve impact op het leven van bewoners. Zo maken we voor iedereen van een huis een thuis.

Rufa Lieben-Van Kan, bestuurder Wonen Limburg

Uitgelicht

Zoeken