Steuntje in de rug voor mensen die moeilijk aan een baan komen

ine

Wonen Limburg wil mensen een thuis bieden. Dat is meer dan een goed en betaalbaar huis in een fijne omgeving. We willen ook dat mensen kunnen meedoen in de maatschappij. Werk is daarvoor heel belangrijk. Daarom zetten we ons ook in voor mensen die het moeilijk vinden om aan werk te komen.

Hans

“Voor sommige mensen is het moeilijk om een baan te vinden”, vertelt manager Personeel & Organisatie Hans van Eersel van Wonen Limburg. “Dat kan allerlei oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een ziekte of beperking. Of aan iemand die niet zo goed Nederlands spreekt. Ook mensen zonder Nederlands diploma kunnen niet altijd makkelijk aan de slag. Wij willen die mensen graag een steuntje in de rug geven. Wij doen daarom mee aan projecten als Go4It. En we proberen andere bedrijven enthousiast te maken om deze mensen aan het werk te helpen.”

Het goede voorbeeld
Wonen Limburg geeft zelf graag het goede voorbeeld. “In ons Wonen Limburg Huis in Roermond en in onze buurtwinkels werken we veel met stagiaires”, vertelt Hans. “We hebben ook leerwerkplekken, zodat mensen in de praktijk een vak kunnen leren. Daarnaast nemen we regelmatig mensen aan die moeilijk aan een baan komen. Zoals mensen met een Wajong-uitkering. Dat is een uitkering voor jongeren met een beperking of ziekte. We zijn erg blij met deze collega’s, ze doen het hartstikke goed. We vragen onze managers daarom altijd goed na te denken: hoe kunnen we mensen die moeilijk aan het werk komen, toch een kans bieden?” 

Contacten met andere bedrijven
Wonen Limburg kan natuurlijk niet alle werkzoekenden zelf een baan aanbieden. Hans: “Maar we hebben wel heel veel contacten met andere bedrijven. Bijvoorbeeld het schoonmaakbedrijf dat ons Wonen Limburg Huis in Roermond schoonhoudt. De cateraar die elke dag ons middageten verzorgt. En aannemers die het onderhoud aan onze huizen doen. Met al die bedrijven maken we afspraken: Jullie krijgen van ons de opdracht, als jullie ook iets doen voor mensen die moeite hebben een baan te vinden. Een aantal onderhoudsbedrijven heeft zo al mensen aan een baan geholpen.” 

Go4It: helpen waar het nodig is
Frans Bertram is wijk- en complexbeheerder bij Wonen Limburg én hij begeleidt deelnemers van Go4It. “Maar eigenlijk maakt het mij niet uit hoe mijn functie heet”, zegt hij zelf. “Ik ben zo veel mogelijk in de wijk. En als ik zie dat iemand mijn hulp nodig heeft, dan help ik.”

In de bus
Deelnemers aan Go4It komen via de gemeente bij Frans terecht. “We stappen ’s ochtends in de bus en gaan materialen halen”, vertelt Frans. “Daarna kijken we waar we in de wijk een klus kunnen doen. Deelnemers doen alles zelf: het is hún ontdekkingsreis. Ik wil ze enthousiast maken en het beste uit ze halen. Zoals Ciska, die bij ons allerlei nieuwe vaardigheden heeft geleerd.” 

Ogen en oren open
Voor de deelnemers van Go4It houdt Frans zijn oren en ogen goed open. “Ik kom zelf uit het onderhoud”, vertelt hij. “En ik heb goede contacten bij de onderhoudsbedrijven waarmee Wonen Limburg samenwerkt. Hebben deelnemers talent en willen ze graag? Dan kijk ik of er een werkplek is bij een van die bedrijven. Zo is Ciska ook bij GrausBouw begonnen. En daar doet ze het hartstikke goed.”

Onafhankelijke beoordeling door PSO
Wonen Limburg werkt met het keurmerk van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Deze onafhankelijke organisatie beoordeelt bedrijven en instellingen: wat doen ze om mensen te helpen die zelf niet makkelijk werk vinden? Daar volgt een soort rapportcijfer uit. Dat is heel handig. Daardoor hoeven we namelijk niet meer met elk bedrijf aparte afspraken te maken. In plaats daarvan vragen we of ze een PSO-beoordeling hebben. Zelf hebben we ook zo’n beoordeling: ‘trede 3’. Dat is het hoogste rapportcijfer. 

Coachingstrajecten naar werk
Behalve Go4It zijn er meer coachingstrajecten naar werk in de provincie. Bijvoorbeeld in Weert en Venray. Benieuwd naar de mogelijkheden in de buurt? Bel voor meer informatie met ons WoonAdviesTeam, telefoon 088 – 385 0800.

Uitgelicht

Zoeken