Al enkele jaren heeft Wonen Limburg Social Return, letterlijk vertaald 'maatschappelijk rendement', ingebed in het inkoopbeleid. Zo willen wij mensen met een afstand tot de onderwijs- en arbeidsmarkt weer maatschappelijk laten participeren en hun zelfredzaamheid vergroten. Dit heeft een positief effect op de leefbaarheid in buurten en wijken.
Inzetten op arbeidsmarktparticipatie zien we als een logisch onderdeel van onze maatschappelijke opdracht. We noemen dat Social Return. Wonen Limburg streeft naar perspectiefverbetering voor haar bewoners. Meedoen op de arbeidsmarkt is daar een belangrijk onderdeel van.
In onze wijken en buurten wonen steeds meer mensen met onbegrepen gedrag. Dat heeft alles te maken met veranderingen in de zorg. Deze mensen werden vroeger afgeschermd. Ze woonden in GGZ-
instellingen (geestelijke gezondheidszorg), dus in de buurt kwamen we ze niet tegen. Daardoor leek het iets wat alleen ver weg gebeurde.
Elk magazine stellen we een van onze huurders of belanghebbenden centraal. Dit keer is dat Gerda uit Venray. Gerda is een van drijvende krachten achter de stichting Samen is Kracht in Venray. Deze stichting zet zich in voor mensen die weinig te besteden hebben. In een paar jaar tijd is de stichting uitgegroeid tot een organisatie met maar liefst 24 vrijwillige medewerkers. Maar Gerda wilde meer doen. Zo is het idee ontstaan om een kringloopwinkel te starten waar mensen met een smalle beurs hun kleding, schoenen en kleine huishoudelijke spullen kunnen kopen. Intussen zijn ook mensen met een wat dikkere beurs welkom in De Pilaar. De kringloopwinkel is opgenomen in de route Week van het huren van buurtwinkel Venray.
In deze uitgave vindt u verder een voorproefje van de Week van het Huren. En we laten mooie voorbeelden zien van hoe we naar elkaar omkijken in coronatijd.
Een van de interessante plekken die u in Venray bezoekt: een woongebouw dat nét van het gas af is.
Door het coronavirus blijven we dicht bij huis. Daardoor zijn we meer dan ooit aangewezen op onze directe omgeving. Zo heb ik de laatste tijd veel in mijn eigen buurt gewandeld. Ik heb plekken ontdekt en mensen ontmoet die ik nog niet kende.
Gerda Wolters (69 jaar) is een van drijvende krachten achter de stichting Samen is Kracht in Venray. Deze stichting zet zich in voor mensen die weinig te besteden hebben. In een paar jaar tijd is de stichting uitgegroeid tot een organisatie met maar liefst 24 vrijwillige
medewerkers.