Bij Stichting Level Inn kunnen jongeren zichzelf zijn

ine

Een Welkom Thuisgevoel. Dat krijgt je zodra je bij Christiaan Engels, bewoner van Wonen Limburg, het kantoor aan het Schoutenstraatje in Venray binnenstapt. Het is er opgeruimd, gezellig ingericht en het ruikt er lekker fris. De droom van deze energieke man met autisme is uitgekomen; hij heeft een eigen ruimte waar hij jongeren die moeite hebben met het vinden van hun plek in de maatschappij helpt in hun talentontwikkeling; Stichting Level Inn.

Christiaan

Christiaan heeft grote stappen gezet. “Vroeger kwam ik mijn kamer niet uit. Door mijn autisme had ik moeite om contact te maken met mensen.” Via het project Future van Synthese heeft Christiaan zijn droom kunnen realiseren. Dat steuntje in de rug had hij nodig om dingen waar te maken. Karlijn Versteegen, Kansmakelaar van Wonen Limburg, heeft Christiaan hier en daar bijgestaan met advieswerk en haar netwerk ingeschakeld bij het zoeken naar een geschikte ruimte en de inrichting ervan. “Onze maatschappelijke verantwoordelijkheid reikt verder dan het bieden van een dak boven het hoofd. Het draait ook om het bieden van toekomstperspectief voor bewoners. Ook het stimuleren van de ontmoeting in de wijk vinden wij heel belangrijk. Christiaan heeft deze twee aspecten mooi met elkaar gecombineerd en hij geeft op deze manier zichzelf en zijn bezoekers de ruimte om te ontwikkelen.” 

Eindelijk kan ik iets doen voor de maatschappij
Christiaan wil mensen die ondersteuning nodig hebben op weg helpen naar een ander level. Zijn eigen ervaring op dat vlak is heel waardevol. “Ik ben open en eerlijk en wil graag anderen inspireren. Juist omdat ik zelf heb ervaren hoe goed het is om stappen te zetten en uit je comfortzone te komen. Vroeger had ik het gevoel dat ik alleen maar een last was voor de maatschappij. Nu kan ik daadwerkelijk iets betekenen en van toegevoegde waarde zijn. Hoe mooi is dat.” 

Wat doet Level Inn precies?
“Ik help mensen met ict-vraagstukken en vragen rondom hun mobiele telefoon. Vooral oudere mensen vinden dat fijn. Ik help ze bijvoorbeeld met hun mail synchroniseren of foto’s naar een usb uploaden. Ook help ik jongeren om stappen vooruit te zetten door ze te ondersteunen. Onder andere jongeren die tussen wal en schip vallen, komen hier graag. Ze vinden het lastig of hebben de mogelijkheid niet om mee te doen in de maatschappij. Er komen hier nu drie jongeren die ik begeleid. Hier zijn regels, maar geen verplichtingen zolang je vrijwillig deelneemt. Het is hier rustig en de jongeren kunnen gewoon zichzelf zijn. Dat stukje vrijheid hebben ze vaak nodig om verder te komen. Uit ervaring weet ik dat mensen met een rugzakje vaak een etiket op hun hoofd hebben. Ik kijk graag naar hun mogelijkheden.” 

“Blije mensen geven me energie”
Het gaat goed met Christiaan, maar uiteraard heeft deze ambitieuze jongeman ook nog dromen. “In de toekomst zou ik graag mensen die dat nodig hebben, willen laten overnachten op een rustige plek en ze leuke activiteiten aanbieden om hen weer uit de put te halen. Ik zoek dan nu ook veel de samenwerking op met andere partijen om zo’n concept voor elkaar te krijgen. Een andere toekomstdroom van mij is bijvoorbeeld om kinderen die afhankelijk zijn van de voedselbank leuke activiteiten aan te bieden. Want blije mensen, dat geeft me energie.” 

Er liggen uitdagingen
Zoals bij veel verenigingen en stichtingen loopt Christiaan ook tegen het feit aan dat het lastig is om vrijwilligers te vinden én om alles financieel goed gedraaid te krijgen. Bijvoorbeeld met ondersteuning in de marketing, daar is zijn nood hoog. “Als ik wil groeien moeten mensen me ook weten te vinden. En dat vind ik nogal lastig. Ik ben bijvoorbeeld onlangs een crowdfunding gestart (via www.levelinn.nl vind je hier meer over) om nieuwe spullen voor activiteiten aan te kunnen schaffen. Maar ik zou graag nog verder willen groeien met mijn stichting op het gebied van livestream, belichting bij video’s, filmen en foto’s maken en editing. En daar heb je speciale apparatuur en programma’s voor nodig. Dat kost al gauw zo’n 5000 euro. Maar ook vrijwilligers die het leuk vinden om activiteiten voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar te organiseren op de woensdagen of in de weekenden zijn meer dan welkom.” 

Openingstijden
Level Inn heeft een open-deur policy; iedereen met vragen over zijn of haar computer of telefoon kan binnenlopen op het Schoutenstraatje 15 in Venray op maandag, dinsdag of vrijdag tussen 11.00 uur en 15.00 uur en op de vrijdagavond ook nog tussen 18.00 uur en 21.00 uur.

Ooit hoopt Christiaan zijn inspirerende verhaal te kunnen delen in het theater of op tv. Maar wil je tot die tijd alvast wat meer weten over Level Inn? Kijk dan op de site www.levelinn.nl of op Instagram of Facebook.

Uitgelicht

Zoeken