ine
Aan hoeveel kanten kan een mes snijden? In het geval van het project Kansrijk in de Wijk in ieder geval aan vele kanten. Jongeren krijgen daar werkbegeleiding met als uiteindelijke doel hun kans op een betaalde baan in de maatschappij te vergroten. Ze voeren onder andere klussen uit voor bewoners van Wonen Limburg. “Snotjongens zijn het”, lacht Mario, voorman van Kansrijk in de Wijk. “Maar dat ben ik zelf ook geweest!”, schatert hij verder.
Links op de foto Mario en rechts Leon.
En misschien is dat wel zijn kracht. Vanuit zijn eigen ervaring kan hij gemakkelijk contact leggen met mensen die moeite hebben de draad in het leven op te pakken. Mario heeft geen gemakkelijk leven gehad. Soms zit het tegen, en dat was bij Mario het geval. Hij heeft verschillende bedrijven gehad en belandde uiteindelijk van de regen in de drup. Met een faillissement, rechtszaken en geen inkomen meer als gevolg. “En dat is lastig, met een vrouw en vier kinderen”, vertelt Mario.
Als voorman van Kansrijk in de Wijk begeleidt hij nu jongeren met het uitvoeren van klusjes voor de gemeenten Weert en Nederweert en voor bewoners van Wonen Limburg, die daartoe zelf niet in staat zijn. De werkzaamheden zijn heel divers, maar het is voornamelijk ‘buitenwerk’. Bijvoorbeeld de tuin opschonen of een schutting verwijderen bij bewoners van Wonen Limburg die dit zelf niet kunnen. De jongeren leren om structuur aan te brengen in hun dag en sociale vaardigheden. Essentieel bij het uiteindelijk kunnen functioneren in de voor hen ‘harde’ maatschappij.
Mitchel, één van de deelnemers van Kansrijk in de Wijk, vertelt: “Ik was niet van de bank af te krijgen. Maar Mario heeft me er vanaf gekregen. Waarom? Hij laat me gewoon mijn ding doen en geeft me ruimte. Zegt niet de hele tijd wat ik moet doen. Want dat werkt bij mij niet”. Mario snapt de jongens en lijkt nu een voorbeeld te zijn voor de jongeren. Ze voelen zich door hem geïnspireerd.
Wijk- en complexbeheerder van Wonen Limburg Leon Piket is de schakel tussen de bewoners die graag een klus uitgevoerd willen hebben en Kansrijk in de Wijk. “Onze bewoners zijn natuurlijk heel blij met de extra handen, dat is mooi. Maar het uiteindelijke doel van dit project is dat de mensen die ingezet worden begeleid worden naar een betaalde baan. Perspectief voor iedereen dus.”
Wilt u een klus aanmelden voor Kansrijk in de Wijk in de gemeente Weert of de gemeente Nederweert? Of kent u iemand die wil deelnemen aan dit project? Neem dan contact op met Leon Piket, via telefoonnummer 088 – 385 0800 of mail naar post@wonenlimburg.nl. Woont u niet in Weert of Nederweert? Neem dan ook gerust contact met ons op. In een aantal andere gemeenten in Limburg hebben we namelijk soortgelijke projecten.
Deel deze pagina op