Kleur aan de buitenkant, kleur achter de deur

Marian Gielen

Stichting Streetart; hun doel is de stad een imago-impuls te geven door middel van street art.
Een viertal betrokken en gedreven mannen met allemaal een kunst-, culturele, politieke- of maatschappelijke achtergronden trekken internationale kunstenaars naar Heerlen om de stad meer kleur te geven. “En dat is nodig”, vertelt Volmar Delheij (secretaris van de stichting), “want het gaat fysiek niet goed met de stad, kijk naar de leegstand, en 1 op de 5 Heerlenaren leeft nog op de armoedegrens en dat tekent veel wijken en buurten in de gemeente. We zouden graag zien dat mensen weer meer trots vinden en hoe gek het ook klinkt, street art kan daarbij helpen”. Inmiddels is de transitie van Heerlen-Noord op verschillende fronten in volle gang gezet en ontpopt Heerlen zich als dé mural-stad van Nederland.

Street Art

Creativiteit maakt blij
Na het sluiten van de mijnen in 1975 ging het hard achteruit met Heerlen. De stad verpauperde en armoede ging over van generatie op generatie. De stad kampte met enorme sociaal- en maatschappelijke uitdagingen. En vol energie en daadkracht worden die nu aangepakt. “Het is echt tijd voor een transitie”, zegt Volmar strijdbaar met gebalde vuisten.  Inmiddels staan bij de gemeente verschillende plannen op stapel voor de gebieden waar de leefbaarheid en veiligheid onder druk staat. Stichting Street Art levert een bijdrage in de vorm van kunst. Ze geloven erin dat kleur een verbetering van de openbare ruimte betekent en dat dat mensen trots maakt. Want uit de cultuurmonitor van 2017 blijkt dat mensen deze vorm van creativiteit ook daadwerkelijk waarderen; 70% was blij met de street art die de stad siert. Het project Aurora is een uniek project. Het is de eerste keer dat Stichting Street Art een kunstenaarscollectief aantrekt, waarbij het participeren van bewoners hoog in het vaandel staat. Samen iets doen voor je stad, dáár gaat het om.

Kleur in het leven
Stichting Street Art zag het project van Boa Mistura in Panama-City. Daar schilderden de kunstenaars samen met de bewoners de spreuk “wij zijn licht” in een kleurrijke achtergrond op een armoedig woongebouw in een even armoedige en gewelddadige omgeving in het oude havengebied. Het gevoel dat daar ontstond, was voor Stichting Street Art dé reden om Boa Mistura naar Nederland te halen. “Mensen werden weer trots op hun buurt, er ontstond cohesie omdat men het samen had gepresteerd en we dachten, dat gaan we hier ook doen!”. En uiteindelijk wordt het ook nog eens de grootste mural van Europa. En dat zomaar in een voormalige mijnstad waar sociaal-maatschappelijke problematiek nog aan de orde van de dag is. “De vrolijke kleuren geven hopelijk niet alleen kleur aan de buitenkant van het woongebouw, maar hopelijk ook meer kleur in het leven van de mensen van Aurora, de omgeving en de stad Heerlen. De slogan die op het gebouw wordt geschilderd, In Het Hart Van Elke Winter Leeft Een Trillende Lente, is een maatschappelijke oproep. Om de achterstanden in wijken en buurten weg te werken en de betrokken mensen niet als verliezers maar als waardevol potentieel te zien dat ons vertrouwen verdient”.

Uitgelicht

Zoeken