Bewoners Johanna van Meursstraat Weert besparen fors op energie

jessica

Wonen Limburg heeft de meest energiezuinige buurtbewoner van de Johanna van Meursstraat in Weert beloond met een maandhuur cadeau. Uit handen van bestuurder Ger Peeters mocht de winnaar van de energiezuinigheidswedstrijd – familie El Mahtouchi - op dinsdag 6 juni de cheque in ontvangst nemen. Nummers 2 en 3 kregen een halve maandhuur en een kwartmaandhuur cadeau.

Winnaar energiezuinigheidswedstrijd Johanna van Meursstraat Weert

 

In maart 2015 heeft Wonen Limburg de woningen aan de Johanna van Meursstraat in Weert opgeleverd en aan de bewoners overgedragen. Deze woningen zijn door toepassing van nieuwe technieken en vormgeving uitermate energiezuinig ontworpen. Voor Wonen Limburg waren dit de eerste woningen in deze vorm. Ger Peeters: “We wilden graag weten hoe energiezuinig de woningen nu eigenlijk in de praktijk zijn. Daarom schreven we een energiezuinigheidswedstrijd uit onder de bewoners.”

 

Knappe prestatie

De deelnemers hebben een jaar lang trouw elke maand hun gas- en elektrameterstanden aan de corporatie doorgegeven. De bewoner met het laagste verbruik ten opzichte van het landelijk gemiddelde (afgestemd op de gezinssituatie) heeft gewonnen. De familie El Mahtouchi heeft overigens een hele knappe prestatie geleverd, door een besparing te realiseren van maar liefst 34% op het landelijk gemiddelde verbruik. En dat met een groot gezin. “Dit hadden we echt niet verwacht. Maar we zijn erg blij dat we gewonnen hebben!” reageert de familie blij. Op de vraag hoe ze zoveel wisten te besparen, geven ze aan: “We hebben gewoon goed opgelet. En verder hebben we bewust apparatuur in huis met voornamelijk energielabel A+ of A++.”

 

Hoe energiezuinig zijn de woningen dan?

De woningen zijn destijds zo ontworpen dat deze zeer energiezuinig zijn. Hierbij is gekeken naar de positie van het dak en de benodigde oppervlakte om voldoende zonnepanelen te kunnen plaatsen. Hiermee wordt een groot gedeelte van het gasverbruik gecompenseerd. “Op basis van de resultaten die we dankzij de bewoners hebben ontvangen, kunnen we concluderen dat de woningen presteren zoals we verwachtten. Met dit project hebben we de nodige inzichten gekregen in wat er technisch mogelijk en onmogelijk is. Wat we vervolgens toe kunnen passen bij onze nieuwste woningen om zodoende weer een stapje verder te zetten richting gasloos wonen in de toekomst,” licht Ger Peeters toe.

 

Uitgelicht

Zoeken