Flinke labelsprongen voor 4.000 huurwoningen

esther

Flinke labelsprongen inclusief toepassingen ter voorbereiding op verdere verduurzaming in de toekomst. Dat is wat de aanbesteding van Wonen Limburg voor de energetische verbeteringen van 4.000 huurwoningen in ieder geval opgeleverd heeft. Vandaag werd de voorlopige gunning aan de deelnemende partijen bekend gemaakt.

huis

Bestuurder van Wonen Limburg, Wim Hazeu: ’We hebben ingezet op gemiddeld minimaal label B en zien tot onze vreugde dat binnen het gestelde budget gemiddeld label A haalbaar lijkt. Onder meer door een hogere dakisolatie en veel zonnepanelen. Daarnaast zijn de voorgestelde maatregelen ook nog eens toekomstgericht. Dat betekent dat we de woningen op een later moment, op weg naar gasloos 2030 en CO2-neutraal in 2050, eenvoudig nog verder kunnen verduurzamen. Denk daarbij aan een dakoverstek om later de gevels nog na te kunnen isoleren en kozijnen die al voorbereid zijn op triple-glas.’

Daarnaast zijn we gecharmeerd van nieuwe toepassingen die door de geselecteerde partijen voorgesteld zijn. Zoals het laten maken van een geheel nieuw dak in de fabriek waar gemakkelijk zonnepanelen op te plaatsen zijn. Dat is goedkoper, efficiënter en voor de huurder tijdens de verbouwing prettiger. Bovendien geeft het ook nog eens een fraaier aanzien van het huis. Ook hebben de partijen veel aandacht besteed aan de bewonerscommunicatie. Dat was een belangrijk onderdeel van de uitvraag. Zo is daar een app uit naar voren gekomen waarmee de bewoners de gehele verbouwing van A tot Z kunnen volgen.

STEP-subsidie
Wonen Limburg maakt voor dit grootschalige project gebruik van de STEP-subsidie. De werkzaamheden worden uitgevoerd zonder extra huurverhoging voor de huurder. De besparing op de energierekening komt daarmee volledig ten goede aan de bewoners. Hazeu: ‘Zo slaan we twee vliegen in één klap. We zorgen én voor een daling van de woonlasten van 4.000 huurders én maken een enorme stap in onze duurzaamheidsambitie.’ De corporatie gaat hiermee haar doelstelling halen om in 2020 voor haar hele woningbezit (26.000 woningen) gemiddeld energielabel B te hebben. De investering bedraagt ruim € 28.000.- per woning.

Aanbesteding in afronding
In april startte de woningcorporatie de aanbesteding voor de verduurzaming van de 4.000 woningen de komende vier jaar, waarbij ook de Huurdersraad werd betrokken. Uiteindelijk gingen 12 partijen in op de uitnodiging. Inmiddels is de laatste fase van de aanbesteding bereikt. De vier voorlopig geselecteerde partijen zijn: Cuypers-Pex Dakbedekkingen, Gebr. Janssen, Janssen de Jong Bouw en Caspar de Haan. De aanbesteding wordt eind juli volledig afgerond waarmee de gunning op dat moment definitief wordt. Na de zomer wordt gestart met de eerste woningen. Dit jaar staan al ruim 500 woningen op de planning.

Uitgelicht

Zoeken